Prvim cijepljenima druga doza cjepiva od danas, masovno cijepljenje započinje u veljači

Danas započinje davanje druge doze cjepiva kod onih osoba, štićenika domova za starije i nemoćne te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama koji su dobili prvu dozu na početku cijepljenja koje je počelo 27. prosinca.

Podsjetimo, prva je u Hrvatskoj inovativnim cjepivom Pfizer/ BioNTech Corminaty cijepljena Branka Aničić, 81-godišnja štićenica Doma za starije ”Trešnjevka” u Zagrebu. I ona će, kao i svi drugi cijepljeni u prvom valu cijepljenja protiv novog koronavirusa, dobiti i drugu dozu cjepiva, što bi trebalo donijeti punu imunost.

Kako doznajemo iz Stožera civilne zaštite, drugi val, odnosno cijepljenje onih koji spadaju u rizične skupine te starijih od 65 počet će odmah nakon što Europska agencija za lijekove, pa onda i Europska komisija, dopuste primjenu cjepiva AstraZenece, oxfordskog cjepiva, što se očekuje da će se dogoditi 29. siječnja.

Navode kako su zadovoljniji prilivom Pfizerova cjepiva kojega dolazi 17.550 doza tjedno, no nešto je drukčija situacija s Modernom gdje su nade bile da će tog cjepiva dolaziti više, a situacija je takva da ono u Hrvatsku stiže ovisno o raspoloživosti.

Puna imunost postiže se za dva tjedna nakon primjene druge doze. Ne treba se na ništa posebno paziti u tom periodu osim nastaviti zdravo živjeti uz poštovanje epidemioloških mjera. Nije dozvoljeno da se cjepiva miješaju, da dobijete prvu dozu od jednog proizvođača, a drugu od drugog, s čim ste krenuli, s tim morate i dovršiti cijepljenje. Razmak između dvije doze je tri ili četiri tjedna ovisno o cjepivu, nije čak bitno ako se druga doza primijeni i nešto kasnije, ali se ne bi smjela odgađati predugo. Puna imunost se postiže dva tjedna nakon druge doze. Prva doza daje određenu imunost, no s dvije doze u spomenutom razmaku najbolje se iskorištava potencijal cjepiva, objašnjava prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Prof. Ambriović Ristov kaže kako se cijepljenjem može postići jednaka, a vjerojatno i dugotrajnija imunost od one dobivene prebolijevanjem bolesti, a za koju se do sada zna da traje barem osam mjeseci.

Ni s cjepivom AstraZenece neće biti bitne razlike koju bi ljudi mogli primijetiti. Nuspojave prijavljene za AstraZeneca cjepivo su uglavnom blage i ne razlikuju se od ostalih cjepiva, a razmak između dvije doze je četiri tjedna. Jedino cjepivo za koje se očekuje da će se primjenjivati u jednoj dozi je cjepivo Johnson&Johnsona, rekla je naša znanstvenica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...