Stručnjaci nemaju dobre vijesti; Pandemija korone mogla bi trajati još godinu dana, a najviše ih brine soj iz Afrike

Cijepljenje je tek počelo, a tu je već novi soj virusa kod kojeg cjepiva nemaju jednaku učinkovitost.

Pandemija koronavirusa mogla bi trajati još godinu dana zbog mutiranih sojeva koji bi mogli poremetiti planove i napore oko cijepljenja, smatraju zdravstveni stručnjaci, prenosi RTL.

Glavni američki imunolog Anthony Fauci, upozorio je da bi se zdravstvena kriza mogla pogoršati zbog novih nekoliko sojeva covida-19 koji su se pojavili, a ubrzano se šire svijetom.

“Sve ukazuje na to da bi ova inačice virusa mogle predstavljati izazov za novorazvijena cjepiva. To je bez sumnje najveći problem s kojim se sada susrećemo”, kaže dr. Michael Osterholm, direktor Centra za istraživanje i politiku zaraznih bolesti sa Sveučilišta Minnesota za Newsweek.

Faucija najviše brine južnoafrički soj virusa jer je, prema sadašnjim spoznajama, on najotporniji na cjepivo.

„Čini se da cjepiva koja se sada distribuiraju sadrže antitijela za britansku varijantu B117“, kaže Fauci.

Moderna i Pfizer objavili su ovog tjedna da preliminarni laboratorijski testovi sugeriraju da njihova cjepiva pružaju zaštitu i protiv južnoafričke varijante, ali je učinkovitost ipak manja. Poručili su da razvijaju cjepiva protiv novih varijanti.

“Već planiramo i implementiramo modificiranu verziju cjepiva koja bi u konačnici mogla biti usmjerena posebno protiv južnoafričkog soja koji je najproblematičniji od svih”, kazao je Fauci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...