Zabunom bacio disk s podacima o bitcoinima, pa tražio da mu dozvole kopanje po deponiju

Muškarac, koji je slučajno bacio tvrdi disk na kojemu su bili pohranjeni podaci za pristup bitcoinima u vrijednosti oko 210 milijuna funti, traži sada od nadležnih gradskih vlasti da ga puste na odlagalište otpada kako bi ga pronašao, a zauzvrat će svom gradu donirati dio bogatstva.

James Howells na tvrdom disku, koji je 2013. godine zabunom bacio, imao je 7.500 bitcoina (virtualne valute). Ako pronađe tvrdi disk, rekao je da je spreman donirati 25 posto vrijednosti bitcoina koje posjeduje svom rodnom gradu Newportu u južnom Walesu, što bi iznosilo oko 52,5 milijuna funti. Novac je obećao uplatiti u “COVID fond za pomoć” ljudima u Newportu koji bi ga mogli koristiti bez pitanja, prenosi Večernji list sa BBC-a.

No gradsko vijeće ga je odbilo s obrazloženjem da zahtjev ne zadovoljava njihovim uvjetima za izdavanje dozvole. Uz to upozoravaju da bi to moglo imati golem utjecaj na okoliš. Ovo nije prvi put da su ga odbili, ranije je nudio 10 posto vrijednosti svojih bitcoina u zamjenu za dozvolu za iskapanje, ali je i tada bio odbijen. Gospodin Howells kupio je bitcoine za sitniš 2009. godine.

Jednom prilikom slučajno je prolio piće po laptopu nakon čega je tvrdi disk završio u ladici. Zaboravivši što se na tom hard disku nalazi, bacio ga je u trenutku kada su njegovi bitcoini već vrijedili 7,5 milijuna dolara. No sada vrijede čak 50 puta više.

Howells napominje da traženje ne bi bilo toliko teško koliko drugi misle jer bi zaposlio profesionalni tim, a zna i kada ga je bacio pa bi to olakšalo detektiranje gdje je zakopan. Dodao je kako su investitori ponudili pokrivanje troškova iskopavanja odlagališta otpada u zamjenu za velik dio oporavljenog bitcoina.

S druge strane, gradsko vijeće sustavno odbija s objašnjenjem da su troškovi iskapanja i ponovnog skladištenja otpada preveliki, a da je upitno bi li pronađeni disk uopće bio ispravan kada bi ga se i pronašlo, a uz to postoji opasnost štetnog utjecaja na okoliš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...