Zadranke pokrenule inicijativu prikupljanja svjedočanstava o seksualnom nasilju na Sveučilištu

Potaknute regionalnom inicijativom “Nisam tražila” članice neformalnog feminističkog kolektiva Čipke pokreću inicijativu prikupljanja svjedočanstava o iskustvu verbalnog, fizičkog, seksualnog i psihološkog, rodno uvjetovanog nasilja (na Sveučilištu) u Zadru.

“Želimo čuti tvoje iskustvo! Ako si doživio/la bilo kakav oblik seksualnog nasilja ili pak seksističkih, uvredljivih i diskriminirajućih primjedbi ili šala, ANONIMNO nam pošalji svoje svjedočanstvo. Jesi li se ikad našao/la u neugodnoj situaciji zbog nečijih neželjenih i/ili neprimjerenih riječi ili dodira? Ako si ikad osjetila/o da si diskriminiran/a zbog svog spola, rodnog identiteta ili seksualne orijentacije, sad je vrijeme da progovoriš o tome. Svačije je i svako iskustvo jednako važno! Nije važno kada se dogodilo ni jesi li trenutno student/ica Sveučilišta u Zadru.

Naša se iskustva često umanjuju uz komentare da smo preosjetljive/i ili da se “radilo samo o komplimentu”. Naši se glasovi ušutkavaju, podržavanjem nasilnika kao nekog tko se “samo šalio”, “naglo reagirao” i “nije ustvari ništa loše mislio”. Vrijeme je da progovorimo i kažemo DOSTA JE. Ne, to nije kompliment, to je seksualno zlostavljanje. Prepoznati seksualno uznemiravanje i na njega reagirati nije “preosjetljivost”. Nisi tražila, nisi preosjetljiva i nisi kriva! Zajedno možemo stvoriti siguran prostor za govor o seksualnom nasilju, društvo koje će znati reagirati i institucije u kojima neće biti prostora za ušutkavanje, zastrašivanje ili ponižavanje. ”

Za više informacija i odgovore na dodatna pitanja možete im se obratiti na Facebook stranici  ili putem maila na [email protected].

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...