Beroš o novom soju: “Nemoguće je reći koja je to mutacija, možda je neka hrvatska”

Ministar zdravstva Vili Beroš prije sjednice Vlade osvrnuo se na novi soj virusa koji je otkriven u Hrvatskoj, o čemu je danas izvijestio Institut Ruđer Bošković.

“Otkrivena je jedna od mogućih mutacija brazilskog, ali i britanskog i južnoafričkog soja. Sekvencioniranje cijelog genoma je u tijeku i pravu informaciju ćemo imati za tjedan dana. Brazilski soj je najsličniji britanskom, dakle manje zarazan od južnoafričkog. Ova mutacija na spike proteinu može biti i od druga dva soja. Nemoguće je reći koja je mutacija, jel’ južnoafrička, brazilska…možda bude to i neka hrvatska.

U kliničkom aspektu, mutacija je nađena u jednom od uzoraka, još 30. siječnja. Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na širenje epidemije. Ali svakoj mutaciji treba posvetiti pažnju, no bez senzacionalizma”, rekao je Beroš.

Komentirao je i jučerašnji obrat oko nabavke ruskog cjepiva.

“Navodili smo načine kako bi strano cjepivo moglo doći u Hrvatsku. Prvi je odobrenje EMA-e koje će biti krajem travnja ili početkom svibnja ili dati dopuštenje HALMED-u da donese odluku. Mi vozimo na oba kolosijeka. S obzirom na to da vidimo da baš ne ide s cjepivima, naš zadatak je uzeti u razmatranje sve mogućnosti. Paralelno vozimo na oba kolosijeka i upotrijebit ćemo onaj koji bude najbolji za nas”, rekao je Beroš.

“Nismo razmišljali o cijepljenju samo jednom dozom. Nije došlo do situacije u kojoj ne bismo cijepili drugom dozom”, rekao je Beroš komentirajući pozive znanstvenika da se odgodi cijepljenje drugom dozom zbog nestašice cjepiva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...