Cestitka_Uskrs

Beroš: “Razmišljamo o nabavi ruskog cjepiva i prije registracije”

Ministar Vili Beroš kazao je kako se radi na tome da se nabavi rusko cjepivo.

“Diplomatski kontakti su uspostavljeni. To je samo nastavak nastojanja vlade da osigura svim građanima besplatno cjepivo. Dva kriterija su od osnovne važnosti – učinkovitost i sigurnost primjene cjepiva. Rusko cjepivo slovi kao učinkovito, ali moramo se detaljno informirati o njegovoj sigurnosti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u emisiji “A sada Vlada” na HRT-u komentirajući najave da u Hrvatsku stiže rusko cjepivo.

Dodao je kako je nakon razgovora s ruskim veleposlanikom dobio informaciju da su ruske vlasti u kontaktu s EMA-om i da planiraju predati zahtjev za registraciju cjepiva na razini EU.

“Razmišljamo o nabavi tog cjepiva i ranije. Osnovnu ulogu u tome ima struka, koja mora utvrditi sigurnost cjepiva i naći način kako da se prilagodi regulativi. U ovom trenutku pri EMA-i je postupak još tri proizvođača cjepiva koje će u narednom periodu biti evaluirano i odobreno”, dodao je Beroš.

Ministar je rekao kako HALMED može evaluirati učinkovitost i sigurnost  primjene lijeka na nacionalnoj razini, što je već i zatraženo. Odluku bi trebao donijeti kroz nekoliko dana, rekao je Beroš.

“Svakoj vladi je u interesu voditi brigu o zdravlju građana, nije nelegitimno tražiti izvore cjepiva i izvan EU, pogotovo kada isporuka unutar EU-a šteka. Svatko traži svoj put. EK je toga svjesna”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...