Današnji Aktualac bavi se tematikom najčešće prenosive spolne bolesti; Žuvela: “Najvažniji su redoviti pregledi, tada su posljedice najmanje”

Rak grlića maternice, prema podacima Hrvatske lige protiv raka, najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke.

Hrvatska statistika nije nimalo svjetla. Od ovog, zasigurno jednog od najpreventabilinijih sijela raka, svake godine obolijeva više od 300 žena godišnje, a umre ih, na žalost, 100. Unatoč razmjerno jednostavnoj, jeftinoj i pouzdanoj dijagnostici toga raka te suvremenim spoznajama o načinu njegova nastanka i razmjerno sporog rasta i širenja.

O HPV-u se posljednjih godina puno govori, a za to postoji opravdan razlog. HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu – preko 80 posto spolno aktivne populacije će tu infekciju dobiti barem jednom u životu.

No, značaj HPV-a ne leži samo u tome, već i u činjenici da su neki tipovi virusa dokazano povezani s karcinomima genitalne i analne regije, pa čak i s nekim karcinomima glave i vrata.

Najznačajniju ulogu ima u nastanku karcinoma vrata maternice, koji čini 7 posto svih karcinoma ženske populacije.

Kako prevenirati, koliko često se odazvati pregledima, ali i o mnogočemu još doznajte u ovoj epizodi Aktualca.

Ako ste ga propustili u našem programu, poslušati ga možete u nastavku.

Antenu Zadar slušate na 97,2 MHz u zadarskoj županiji, putem DAB+ digitalne mreže nacionalno, putem iOS aplikacije ili putem streama na www.972.fm.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...