DORH podignuo optužnicu protiv Irene Ćosić, jer je Zračnu luku oštetila za 75 tisuća kuna koje je prebacila na račun udruge njene prijateljice

Protiv bivše direktorice Zračne luke Zadar, Irene Ćosić, te njene prijateljice, Jasne Vukas iz udruge “Novi put svile” za kulturnu suradnju s Kinom, podignuta je optužnica nakon što je u srpnju prošle godine pokrenuta istraga.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatske državljanke (1965.) i hrvatske državljanke (1946.) zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, odnosno pomaganja kod počinjenja tih kaznenih djela iz čl. 246. st. 2. i 279. st. 2. odnosno zbog kaznenih djela iz čl. 246. st. 2. i 279. st. 2. oba u vezi čl. 38. Kaznenog zakona. (8. 2. 2021.)

Okrivljenice se tereti da su od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. u međusobnom dogovoru, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi udruzi drugookrivljenice, a na štetu društva prvookrivljenice, prvookrivljenica naložila računovodstvu društva isplate sa računa društva na račun udruge u novčanom iznosu od ukupno 75.000,00 kuna, pravdajući u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima bez traženja bilo kakvih sredstava osiguranja plaćanja i bez da je prethodno s udrugom sastavljen ugovor o zajmu nego je to tek retroaktivno napravljeno nakon isplaćenih sredstava.

Ujedno, ugovor o zajmu je sastavljen s nepostojećom udrugom i drugookrivljenicom kojoj je mandat zastupanja iste udruge istekao prije više godina.

Prvookrivljenica je, tereti ju se, takav ugovor ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, nakon čega je drugookrivljenica odmah, po uplati novčanih sredstava, podigla ih i koristila u privatne svrhe.

Društvo je na opisani način oštećeno za iznos od 75.000,00 kuna, a u istom iznosu je udruzi pribavljena protupravna imovinska korist.

Čosić je svojedobobno komentirala kako je riječ o “igrama i spletkama na njen račun”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...