Godina dana korone; Beroš odgovara čeka li nas mirno ljeto i kako se nosi s kritikama javnosti

Prošlo je točno godinu dana od prvog potvrđenog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

Tim povodom, ministar Vili Beroš za Jutarnji list dao je intervju u kojem odgovara na pitanja o radu Stožera, reputaciji koju nosi, ali i čeka li nas mirno ljeto…

Prvi ste ministar u povijesti Hrvatske koji je proglasio epidemiju ovakvih razmjera. Jeste li tada, u ožujku, kada ste potpisali taj dokument, mislili da će epidemija trajati ovoliko dugo?

– Ovakva globalna pandemija, kakvu je izazvao covid-19, nije zabilježena u svijetu u posljednjih stotinjak godina, još od pogubne španjolske gripe koja je protutnjala svijetom u čak tri vala i usmrtila između 50 i 100 milijuna ljudi. Evo sada se i moderno čovječanstvo sreće s pandemijom novog koronavirusa koja je do sada usmrtila više od dva milijuna ljudi na svim kontinentima. Zdravstveni sustavi i farmaceutska industrija morali su pronalaziti odgovore na velike izazove.

Kao hrvatski ministar zdravstva, proglasio sam epidemiju koja je u našu zemlju došla ipak nakon nekih drugih europskih zemalja u kojima je usmrtila brojne ljude, a zdravstvene sustave bacila na koljena. Nitko u to doba, pa ni ja, nije znao, niti je mogao predvidjeti daljnje tokove. Nakon godine iskustva, sada puno više toga znamo o virusu i kako se nositi s opasnostima od zaraze. Danas, zahvaljujući cjepivima, puno vedrije gledamo u budućnost.

Smatrate li da je Stožer ponekad kasnio s donošenjem mjera?

– Bojim se da ćete od svakoga na ovo pitanje dobiti različit odgovor. Nekad smo po tim mišljenjima i ocjenama bili blagi, nekad strogi, nekad kasnili s donošenjem mjera… Ono što znam i iza čega čvrsto stoji svaki član Stožera jest da smo uvijek svakom pitanju prilazili s dužnom pozornošću, sagledavali ga iz svih kutova, čuli različita stručna mišljenja i onda dogovorom donosili odluke, uvjereni da toga časa činimo najbolje. Tako radimo i danas.

U samo nekoliko tjedana, u proljetnom valu, postali ste najomiljeniji političar, a sada su vas za vrijeme fašnika na riječkom Korzu ‘spalili’.

– Vidite i sami da je put od zvijezda do lomače vrlo kratak, posebno u politici. No, ja sam postao hrvatski ministar zdravstva s jasnim ciljem, da učinim nešto dobro i korisno za pacijente i zdravstveni sustav. Posebno sada je važno da epidemiju stavimo pod kontrolu i privodimo je uspješnom kraju, cijepljenjem naših građana i stvaranjem preduvjeta za povratak normalnom životu.

Od osobne popularnosti, više mi znače i trebaju podrška kolega u politici i zdravstvenom sustavu, da zajedno provedemo potrebne reforme, te da javni zdravstveni sustav u Hrvatskoj učinimo efikasnim i ekonomski održivim. Iskustvo s koronom nam je još jednom potvrdilo, da su se zemlje sa stabilnim javnim zdravstvenim sustavom puno bolje nosile sa svim izazovima ovakvih masovnih zaraza.

Što vama osobno najviše nedostaje u ‘novom normalnom’?

– Kao građaninu i obiteljskom čovjeku, nedostaje mi sve ono što nedostaje i drugima, ali ako me to pitate kao liječnika i ministra zdravstva, onda moram reći da me svijest o svim izazovima situacije u kojoj se nalazimo i odgovornost za zdravlje nacije tjera da ponovim ono što stalno govorimo: ova ugroza nije gotova i nema opuštanja.

Koja su vaša predviđanja? Čeka li nas mirno ljeto, uspješna sezona i hoće li nam sljedeća jesen i zima biti slična ovoj iz 2020.?

– Nije zahvalno prognozirati takva zbivanja. Idemo korak po korak. U proljeće će nam biti najvažnije održati ovu razinu odgovornosti, pridržavanja mjera kod građana, da nam brojevi zaraženih, oboljelih, hospitaliziranih i umrlih budu što manji kako idemo prema ljetu, a da istodobno raste broj cijepljenih osoba. Jedno s drugim će odrediti i situaciju tijekom ljeta i buduću turističku sezonu od koje svi imamo velika očekivanja. Bude li sreće i dovoljno cjepiva, jesen bi mogla biti puno stabilnija nego ona lanjska.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...