Kad već od kave za van koristi nemaju ugostitelji, ima država! Na više od 18 tisuća samoposlužnih aparata uvedeni fiskalizirani računi

Ugostitelje je jako bilo naljutilo što oni ne smiju, a pekarnice i benzinske crpke mogu nuditi kavu za van

Pod punim nadzorom porezne uprave od početka godine nalaze se i svi samoposlužni aparati. Iako se fiskalizirani računi krajnjem korisiku neće izdavati, na njih su ugrađeni uređaji koji u poreznoj prijavljuju svaki prodani proizvod.

Ugostitelje je jako bilo naljutilo što oni ne smiju, a pekarnice i benzinske crpke mogu nuditi kavu za van. Poručivali su kako su iz automata koji se nalaze od benzinskih postaja do pekarnica. Za njih nije potrebna radna snaga, a kako mogu skuhati i tri milijuna kava na dan, sav prihod ostaje u džepovima vlasnika aparata, javlja RTL.

No izmicanju ispod poreznog radara došao je kraj. U samoposlužne aparate uvedeni su fiskalizirani računi pa više nisu izvan kontrole.

Samoposlužni aparati za kavu, grickalice, jajomati, mljekomati, parking automati- više od 18 tisuća samoposlužnih aparata od danas u sustavu su fiskalizacije.

Od kad ne može kava iz kafića puno se više pije ona iz aparata.

”Dok god nema kafića negdje moramo piti kavu”, rekao je jedan od građana.

Pa je šalica kave za neke postala i šalica prijepora. Iako, zakon o fiskalizaciji donesen je prije dvije godine. Do 1. veljače trajalo je vrijeme za prilagodbu.

”I mi smo se našli u nekakvoj zamci jer se stvorila slika da smo povećali prohode, a radi se o padu koji je 20 do 30 posto iz razloga što se naše lokacije sastoje od škola, fakulteta, bolnica koje imaju značajni pad prometa”, rekao je generalni menadžer tvrtke za postavljanje samoposlužnih aparata Matija Kreković.

Na svim svojim aparatima ugradili su softvere za fiskalizaciju koji ih povezuju s poreznom upravom, a to označavaju naljepnice. Cijeli proces mogao bi utjecati na cijenu proizvoda.

”Mi pričamo o nekih 10-20 posto to je vrijednost koja mi mogla utjecati na krajnju cijenu za korisnika”, dodao je Kreković.

Resorni ministar poručuje, cilj je uvesti red.

”Naša intencija je bila da želimo uvesti red, a da ne napravimo nekakve dodatne troškove. Nije obveza fiskalizacije značila izdavanje računa nego povezanost softver u aparatu sa serverom u poreznoj upravi, da mi znamo da je narudžba ove ili one vrste, jaje, kava ili keks, naručena u određenom POS uređaju i to će sigurno doprinijeti ukupnom dodatnom redu u cijelom sustavu”, rekao je ministar Zdravko Marić, javlja RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...