Najpoznatinij svizac na svijetu najavio još šest tjedana zime

Svizac Phil, slavni prognostičar iz Punxsutawneyja, provirio je iz svoje nastambe u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji u utorak i objavio da si vidi sjenu čime je, prema tradiciji, predvidio još šest tjedana zime.

Phil svoju prognozu, preko posebnog ‘prevoditelja’ sa sviščeva jezika, ovaj put nije izgovorio pred okupljenim mnoštvom koje zbog pandemije nije moglo doći u Punxsutawney.

Sviščeve prognoze dio su tradicije čiji korijeni sežu u 1887. godinu i u normalna vremena pravi su spektakl iako, po statistici američkih klimatologa, glasoviti glodavac češće promaši nego li pogodi prognozu.

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom “Beskrajan dan” iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.

“Groundhog Day” i prateća pompa svake godine u Punxsutawneyu, gradiću s 5,5 tisuća stanovnika, privlači desetke tisuća ljudi i donosi mu dodatnih milijun dolara prihoda, po podacima tamošnje gospodarske komore. Ove je godine to zbog koronavirusa izostalo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...