Rusija kaže da je spremna prekinuti odnose s EU ako dođe do sankcija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Moskva spremna prekinuti odnose s Europskom unijom ako EU odluči Rusiji nametnuti ekonomske sankcije, prema isječku iz intervjua koji je u petak objavljen na internetskoj stranici ministarstva.

Odnosi između Rusije i Zapada ponovno su postali zategnuti nakon uhićenja kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, što je potaknulo razgovore o mogućim novim sankcijama.

Tri europska diplomata rekla su Reutersu u četvrtak da će Europska unija vjerojatno zabraniti putovanja i zamrznuti imovinu saveznicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, vjerojatno već ovaj mjesec, nakon što su Francuska i Njemačka signalizirale da su spremne na taj korak.

Pritisak za uvođenjem sankcija narastao je nakon što je Moskva razbjesnila europske zemlje prošli tjedan protjerivanjem troje diplomata  – iz Njemačke, Poljske i Švedske, a da to nije rekla Visokom predstavniku EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josepu Borrellu, koji je bio u posjetu Moskvi. Pariz i London kažu da mora uslijediti odgovor.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u intervjuu koji će u cijelosti biti objavljen kasnije u petak, upitan je treba li Moskva raskinuti odnose sa samom Europskom unijom.

“Krećemo od činjenice da smo spremni na to. U slučaju da ponovno dođe do sankcija u nekim sektorima koji predstavljaju rizike za našu ekonomiju, uključujući i neke osjetljive sfere”, rekao je Lavrov.

“Ne želimo se izolirati iz globalnog života, no moramo na to biti spremni. Ako želite mir, budite pripravni na rat”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...