U Aktualcu gostovale Šokota i Zupčić Krišto iz Lige protiv raka Zadar: “Zadru već sada treba i drugi akcelerator, no vjerujemo da ćemo uspjeti nabaviti i ovaj jedan”

I ovaj Aktualac uspješno smo priveli kraju, unatoč težini same tematike koju smo obradili.

U gostima su nam bile Lada Šokota i doktorica Zupčić Krišto, koja nam se pridružila odmah nakon odrađene smjene na covid odjelu zadarske Opće bolnice.

Doznali smo puno o samom dijagnosticiranju i liječenju tumora, osvrnuli smo se na problematiku neimanja linearnog akceleratora u našem gradu, ali i na sve mučne situacije koje redovito na putu do Splita, Rijeke, Zagreba pa i Osijeka prolaze onkološki bolesnici.

Za sada su prikupili nešto manje od 2 milijuna kuna, a iznos koji je potreban prikupiti za kupnju linearnog akceleratora višestruko je veći. Čak 30 milijuna kuna, no prema nekim naznakama gradu naše veličine i broja onkoloških bolesnika, već sada treba i drugi akcelerator.

No iz Lige nisu nimalo pesimistični. Vjeruju u veliko srce Zadrana i njihovih prijatelja.

No, doktorica Zupčić Krišto osvrnula se i na tekuću problematiku covida i onkoloških bolesnika.

– Sama sam se susrela s nekoliko slučajeva bolesnika kojima nije dijagnosticiran tumor jer cijelo ovo vrijeme kako vlada pandemija covid-19 ti bolesnici nisu posjećivali svoje obiteljske liječnike, a oni su prvi korak u dijagnosticiranju. Na žalost, bilo je i posljedica ovakvih situacija, u obliku već terminalnog stadija bolesti, koji se mogao i izbjeći da je situacija drugačija, kazuje nam Zupčić Krišto.

Da ne bi rezimirali emisiju, poslušajte je u nastavku i upoznajte se s djelatnostima i ciljevima zadarske Lige protiv raka.

Antenu Zadar slušate na 97,2 MHz u zadarskoj županiji, putem DAB+ digitalne mreže nacionalno, putem iOS aplikacije ili putem streama na www.972.fm.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...