U Španjolskoj više od 60.000 mrtvih od početka pandemije

Španjolska je u srijedu prešla 60.000 umrlih u pandemiji i potvrdila drugi slučaj južnoafričkog soja koronavirusa, ali se naziru znakovi usporavanja trećeg vala zaraze u toj zemlji.

Drugi slučaj južnoafričkog soja potvrđen je u sjeveroistočnoj Kataloniji dan nakon što je vlada ograničila letove s Južnom Afrikom i Brazilom kako bi spriječila širenje novih i zaraznijih sojeva koronavirusa u Španjolskoj.

Studija, koju je provela bolnica Bellvitge u Barceloni, pokazala je da je britanski soj koronavirusa zaslužan za 13 posto zaraza na jugu grada u odnosu na četiri posto prije mjesec dana.

Madridske vlasti također su objavile da zaraza britanskim sojem koronavirusa eksponencijalno raste i da će za nekoliko tjedana taj soj vjerojatno biti najdominatniji.

No broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana pao je u srijedu na 816 slučajeva s 900 slučajeva prije tjedan dana što ukazuje na stabilizaciju stope zaraze.

Ministarstvo zdravstva u srijedu je objavilo novih 31.596 slučajeva, ukupno 2,88 milijuna. Umrlo je još 565 ljudi, ukupno 60.370.

Španjolski regulator u četvrtak će odlučivati o odobrenju uporabe cjepiva AstraZenece za starije od 65 godina, rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias na konferenciji za medije i dodala da će u veljači u Španjolsku stići 1,8 milijuna doza tog cjepiva.

Na upit hoće li Španjolska slijediti Mađarsku i razmotriti uporabu ruskog cjepiva Sputnjika V, Darias je rekla da će španjolska vlada to učiniti samo ako cjepivo odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...