Zadar je u antičko doba imao arenu, tržnicu robova i javne terme, pomoću aplikacije na mobitelu šetat ćemo gradom kakav je nekad bio

Stipan Ujdur, umirovljenik iz Opuzena, više od desetljeća bavi se izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Earth.

Nakon dubrovačkih znamenitosti, Dioklecijanove palače i antičke Narone, na red je došla i 3D animacija antičkog Zadra. Provjerili smo gdje se trgovalo robljem, a gdje kupalo u javnim termama.

Šest mjeseci intenzivnog rada na 3D modeliranju trebalo je Stipanu da napravi videoanimaciju antičkog Jadera, odnosno današnjeg Zadra, kako je izgledao u rimsko vrijeme.

”Prikupljana je građa od Firenze do Vicenze, od austrijskog Državnog arhiva do hrvatskih institucija”, rekao je za RTL 3D animator Stipan Ujdur.

Odmah na ulazu u grad mogla se osjetiti vreva rimskog gradskog života – trgovina robovima, konjima, keramikom. Ispred bedema živjeli su oni koji po rođenju nisu bili Rimljani, a obavljali su teške fizičke poslove, uzgajali stoku i povrće.

U pravilnom antičkom rasteru ili rasporedu ulica Decumanus Maximus je bila glavna ulica i ostala je to do današnjeg. To je danas Kalelarga, a u ono antičko vrijeme imala je kolnik širok pet metara i sa strane po dva metra za pješake

Na susjednom Forumu, koji se kroz prošlost najviše mijenjao, bile su bazilike, hram, trgovačke taberne. Zadrani su ponosni su na tri tisuće godina povijesti grada i intrigantna im je mogućnost da virtualno ”zarone” u prošlost.

”Ovdje se nalazio antički hram Junone, Minerve i Jupitera i prema nekoj legendi vjeruje se da se točno na ovom mjestu slijevala krv žrtava koje su se prinosile bogovima kao dar”, kazala je Matea Radović.

”Baš me zanima kako je prije izgledalo to sve”, rekao je Marko Miletić dodavši da nije znao da je Zadar imao koloseum.

A ta je arena navodno bila izvan gradskih zidina, negdje na području današnjeg Parka Vladimira Nazora. Kraj arene i današnjih Vrata od Foše prolazio je i akvadukt koji je napajao grad. Jedne od pet gradskih termi – rimskih javnih kupatila s toplom vodom- bile su nekada u blizini kasnije izgrađene Crkve sv. Krševana

”Onaj tko ima aplikaciju na pametnom telefonu, moći će u Zadru, kad stane kod jedne točke moći će pogledati kako to izgleda prije 2 tisuće godina, a kako sad”, objasnio je Ujdur.

U planu je i izrada aplikacije za pametne telefone i VR naočala za turističku virtualnu šetnju gradom kakav je nekada bio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...