73 KILOGRAMA KOKAINA Supruga uhićenog Čokare je kći poznatog zadarskog poduzetnika: “Istina je u oku promatrača”

Oliver Čokara sjedio je u svom Audiju četvorki i čekao da se raspakira pošiljka kokaina koja je bila skrivena iza limenih pregrada u kontejneru u kojem je u pločansku luku prošlog četvrtka stigla pošiljka banana iz Ekvadora. Sve je naizgled išlo po planu. On je imao u ruci radiovezu, jer je mislio da na taj način može sigurnije izbjeći prisluškivanje policije.

Ali, onda je u samo nekoliko trenutaka sve pošlo po zlu.

Kao osobu koja je već zavedena u OCTA-i, internom policijskom dokumentu koji označava nositelje organiziranog kriminaliteta, za uhićenje su korišteni interventni policajci. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, prilikom uhićenja bilo je primjene sile u onoj mjeri u kojoj se policija postavlja prema osobama za koje očekuje da bi mogle biti naoružane i opasne. Ali, puno više od fizičkog sraza s policijom za Čokaru je bio šok što je “provaljena” pošiljka od oko 73 kilograma kokaina koja bi u uličnoj prodaji postigla vrijednost između 50 i 70 milijuna kuna.

Pozadina

Ono što sada posebno intrigira policijske istražitelje je pozadina cijele priče. Naime, kako neslužbeno doznaje Jutarnji, sumnja se da suprug vlasnice boutique hotela, nasuprot zagrebačkom Autobusnom kolodvoru, nije bio zadnja karika u lancu ove kokainske pošiljke, već je moguće da iza svega stoji neki krupniji igrač ili više njih.

Kako neslužbeno doznaju, “pad pošiljke” već je izazvao zabrinutost nekih osoba iz krim miljea zbog propale investicije i uloženog kapitala u nabavu gotovo 73 kilograma kokaina.

Kad je riječ o ostaloj dvojici uhićenih, Anđelku Oršuliću (35) i Goranu Bebiću (41), oni su bili samo izvršitelji posla, odnosno oni su iz kontejnera vadili pošiljku droge. Prema javno dostupnim rezultatima, Oršulić je na listi HDZ-a ušao i u Mjesni odbor Komin, ali mu to nije uspjelo 2018. godine. Iz lokalnog su se HDZ-a oglasili priopćenjem da Oršulić nije njihov član, a i s NK Gusarom, čiji je nekad bio igrač i pomoćni trener, više nema nikakve veze.

Osim zagonetke tko je bio financijer pošiljke, jer bi se sada i Porezni USKOK mogao pozabaviti time kako je Oliver Čokara, koji je formalno sve svoje obrte ugasio već prije nekoliko godina i čiji obiteljski hotel godišnje ne ostvaruje niti pola milijuna kuna dobiti, financirao tako veliku pošiljku kokaina, čija je nabavna vrijednost s troškovima prijevoza oko milijun eura.

Kako smo doznali, ispred hotela koji glasi na tvrtku njegove supruge i koji je uređivao poznati hrvatski arhitekt, a o čijem su otvorenju u kolovozu 2013. godine pisali mediji, mogli su se vidjeti skupocjeni automobili, pa i neki vrlo rijetki poput Bentleyja i drugih automobila visoke klase.

Čokara, koji je inače rođen u BiH, a ranije je živio u Švicarskoj odakle je dobio izgon, oženio je kćer poznatog zadarskog poduzetnika koja je za RTL rekla kako su suprug i ona okruženi ljudima loših namjera koji ga pokušavaju diskreditirati.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Željela sam vam dati svoju izjavu iz razloga što ne želim da se mog supruga razvlači po medijima radi nečijih osobnih interesa. Trenutni slučaj ne smijem previše komentirati jer je u postupku istrage, ali ono što mogu reći da je istina u oku promatrača. Nažalost, okruženi smo ljudima loših namjera koji na svaki način pokušavaju diskreditirati mog supruga.

Nadalje, ono što me najviše vrijeđa jest činjenica da jedna osoba poput Radmile Vojnović ima pravo sustavno zlostavljati jednu obitelj bez ikakvog pravnog uporišta. Zanimljivo je da je isto tako upravo ona došla do informacija vezanih uz slučaj mog supruga te iste dala u medije. Gospođa je inače bila zaštićeni stanar zgrade u Držićevoj 9 koju smo kupili. Dakle, stanovala je tamo bespravno. Isplatili smo svim stanarima pozamašne svote novca, za što naravno imamo svu dokumentaciju, a nekima smo plaćali drugi smještaj do smrti. No nažalost, iako prvobitno zadovoljna, gospođa Vojnović je iz nepoznatih nam razloga postala ogorčena, te je krenulo zlostavljanje od strane iste. Naravno da nije štedjela riječi ni kada su u pitanju naša djeca, moj sin i kćer, moja majka i ja, što mi je još jedna zanimljiva činjenica jer iza dotične stoji organizacija B.A.B.E. čija glavna djelatnost je upravo promicanje i zaštita ženskih ljudskih prava. Jedina osoba koja je u cijelom slučaju kršila nečija prava je upravo Radmila Vojnović. Sramota. Naravno sve prijetnje i pozivi su proslijeđeni policiji, no gospođa ne posustaje.

Htjela bih još samo nadodati da ne želim da se moje misli izvlače iz konteksta nego ako ste već željeli izjavu prenesite ju u cijelosti. Budite opet svijetlonoše u tami a ne žuta štampa”, poručila je na kraju Lovela Čokara.

Ured DEA-e

Jesu li u otkrivanju ove pošiljke kokaina imali prste i agenti DEA-e koji su vrlo aktivni na području Južne Amerike, odakle kreću kokainske pošiljke, pokazat će istraga. Američka vladina agencija za suzbijanje krijumčarenja droge ima brojne urede po svijetu, od 10. studenoga 2016. godine otvoren je regionalni ured sa sjedištem u veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu.

Pločanska luka već više od 10 godina slovi kao jedna od najzanimljivijih narkomafiji za ulaz kokaina na europsko tržište. DEA, osim rada na terenu, ima kontejnere za profiliranje sumnjivih pošiljki droge, ali i intenzivnu suradnju sa svim policijama, pa tako i hrvatskom.

Ali, kako je neslužbeno doznao Jutarnji, u slučaju pada pošiljke od 72,9 kilograma kokaina dubrovačkoj je policiji od velikog značaja bila dojava s “domaćeg terena” da se u krugu opuzenske tvrtke nalazi sumnjivi kontejner.

Kriminalistička policija i specijalci su postavili zasjedu, čekali i dočekali trojac koji je došao po pošiljku droge. Ali, torbe s kokainom nisu došle do krajnjeg kupca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...