DOZNAJEMO Dnevno imamo po 10 zaraženih učenika, u tjednu prije Uskrsa nastava kreće online, a s AstraZenecom ćemo “za sada” pričekati

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, tri županije u Hrvatskoj odlučile su mimo naloga nacionalnog Stožera uvesti strože mjere.

U Dubrovačko-neretvanskoj zabranjuje se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti nazočno tek osam osoba iz najviše dva različita kućanstva, a na snagu stupa i obustava rada ugostiteljskih objekata.

U Istarskoj županiji nastava će se za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce održavati po modelu C, to jest na daljinu.

U Primorsko-goranskoj županiji će se provoditi pojačani nadzor privatnih i javnih okupljanja, s naglaskom na rad trgovačkih centara i javni prijevoz. Od 22. ožujka predmetna nastava u osnovnim te u srednjim školama prelazi na model C.

Kakva je situacija na području Zadarske županije i postoji li potreba za povlačenjem nepopularnih poteza, doznajemo od Šime Vickovića.

Zadnja tri dana međusobno razgovaramo što učiniti po pitanju mjera. Činjenica je da u prosjeku imamo 10 zaraženih učenika na dan, što iz osnovnih, što iz srednjih škola. Razgovarali smo s aktivom ravnatelja srednjih škola koji od nas traže naputke. Hoće li srednjoškolci prijeći na model C već od idućeg tjedna, mislim da ne, ali u uskršnjem tjednu na online nastavu trebali bi prijeći osnovnoškolci od 5 do 8 razreda i svi srednjoškolci, osim maturanata, otkriva nam Vicković i kazuje kako nam brojke zaraženih rastu. Danas imamo 80 novooboljelih.

Pozitivna je stvar što u našoj županiji imamo dobru procijepljenost. Cijepimo 1200 osoba tjedno. U sljedeća dva tjedna osigurali smo dodatne količine Pfizera i Moderne, s AstraZenecom ćemo malo sačekati i pratiti naputke HZJZ-a. Bez obzira na situaciju, mogu kazati kako smo do danas utrošili 5 tisuća doza Astre i nije bilo nikakvih problema s nuspojavama. Na Višnjiku nije bilo ni većih odustajanja od cijepljenja, iako zadnjih par dana zbog novonastale situacije ljudi malo negoduju, što je normalno, zaključuje Vicković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...