Kajakom su plovili Karinskim morem, a ispod njih je prošao golemi kit: “U jednom se trenutku nagnuo na bok kako bi nas bolje promotrio”

Uvijek u pokretu, uvijek na čarobnim mjestima, s kamerom kojom ovjekovječuju veličanstvene momente. Lovci na avanture, naši sugrađani Igor Goić i Sandra Župan majstorski uspijevaju zamrznuti ono što ljudskom oku i pažnji lako promiče te nam prikazati nam svu ljepotu prirode.

Iz radionice ovog kreativnog dvojca stiže još jedna fascinantna priča.

Radnja je smještena u mjesecu listopadu, kada je ispod kajaka na kojem su plovili Karinskim morem, prošao golemi kit.

Čuli smo da je u Karinskom moru pa smo tili doživjeti to biće… Kako je Karinsko more prilično maleno i plitko, nismo ga tili dodatno ugrožavati, jer kako kitovi dišu zrak tako na opasnosti znaju reagirati namjernim nasukavanjem, a to nikako ne bi htjeli doživjeti. Zato smo se odlučili držati podalje i probati saznati što više o njemu. Zanimalo nas je li ugrožen ili se stvarno samo došao hraniti. Naime, u jesen ima dosta kiša pa su podvodne vrulje aktivne, što diže mulj i privlači ribe i plankton, pa evo izgleda i kitove. Potajno smo se nadali da će se on nama približiti, jer su inače znatiželjne životinje koje znaju pokazati interes prema drugim životinjama…, odgovara nam Goić na pitanje je li susret bio slučajan ili isplaniran.

Iako se Igor i Sandra nerijetko suočavaju s izazovima i aktivnostima nabijenima adrenalinom, upitali smo ga s obzirom na to da je akter ove priče uistinu golema “grdosija”, je li i kod njih bila prisutna doza straha?

Mjesta opravdanom strahu nije bilo, jer su to bića s najrazvijenijom empatijom na planeti, pogotovo kada se radi o kitovima “usanima”. Hrane se isključivo planktonom i sitnom ribom. Strah je prisutan samo zbog nepoznate situacije. Možemo ga usporediti s prvim bungee jump-om… Znate da vam se ništa ne može dogoditi, ali je situacija za vas nova. Taj dan kit je svako malo izranjao na raznim udaljenostima od nas. Kada smo tek došli izronio je na par metara, što je nama bilo dovoljno nestvarno da nismo niti upalili snimanje. No, posli toga nam se činilo da mu nismo pretjerano interesantni. Do jučer!, priča nam Igor koji još uvijek procesuira svu radost i ushićenje zbog činjenice da je kit prošao ispod njihovog kajaka.

Pregledavali smo neki stari materijal. Otvorili smo i clip od toga dana koji na sirovoj snimci ne izgleda ništa posebno, samo nekakva fleka u moru kraj kajaka… No, kako se dovoljno ujednačeno kretala odlučili smo je ubaciti u software za obradu… Napucali smo kontrast, sredili boje i vidjeli da smo mu zapravo bili puno interesantniji nego smo to mislili… Postoji i drugi clip na kojem se vidi da nam prilazi s pramca, zaustavlja se kraj kajaka i samo stoji skoro minutu. Zanimljivo je da se nagnuo na bok kako bi nas bolje promotrio. Sve u svemu za našu ludu avanturu zapravo smo saznali tek jučer! Na licu mjesta zbog zamućenosti mora i odsjaja sunca nismo vidjeli gotovo ništa. Oboje smo pod dojmom događaja i ne možemo dočekati neki ozbiljniji susret koji smo si obećali, pa makar morali na kraj svita!, zaključuje Goić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...