Markotić: “Moguć je jesenski scenarij s više od 4000 zaraženih dnevno. Ima i jedna dobra vijest”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić komentirala je trenutnu epidemiološki situaciju u Hrvatskoj te istaknula kako je važno izbjeći preopterećenje zdravstvenog sustava.

– Moguć je i skok preko 2000 zaraženih, teško je prognozirati. Jedina dobra vijest je da smo se, otkad je počeo treći val, nešto sporije penjali nego u drugom valu. Kako ide toplije vrijeme trebali bi pokušati usporiti i što više smanjiti broj oboljelih, rekla je Markotić u središnjem Dnevniku HTV-a. Upitana koliko smo blizu jesenskom scenariju kada je u Hrvatskoj bilo i preko 4000 zaraženih, Markotić je rekla da je sve moguće.

– Gledajući scenarije u Europi, u zemljama gdje su bili treći valovi, bilo je brzo penjanje s iznimno velikim brojevima i velikom opterećenošću zdravstvenog sustava. To moramo izbjeći pod svaku cijenu, poručila je.

Potvrdila je da su se ostvarile projekcije da će se “Fran Mihaljević” napuniti do kraja mjeseca.

– Zadnji odjel koji smo bili stavili u non-COVID odjel vratili smo u petak navečer i on je bio popunjen do jutros potpuno. Uglavnom ćemo sad ovisiti o dnevnom otpustu bolesnika. Ima još nešto mjesta na intenzivnom odjelu, koji se isto tako brzo puni. Nažalost ima kandidata i među bolesnicima na običnim odjelima koji su na visokom protoku kisika, rekla je Markotić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...