Netflix testira zabranu dijeljenja lozinki među korisnicima, nazire li se kraj dijeljenja računa među korisnicima?!

Još jednom se, nakon podužeg vremena, Netflix počeo baviti mišlju da blokira pristup korisnicima koji filmove i serije na njemu gledaju korištenjem tuđe lozinke. Bilo da je riječ o dijeljenju pristupnih podataka za Netflix s drugim članom obitelji, prijateljem ili neznancem s kojim ste se “našli” online i dogovorili dijeliti pretplatu, ova praksa Netflixu zasigurno nije draga, ali su je do sada uvijek tolerirali.

S vremena na vrijeme najavljivalo se da bi toj praksi mogao doći kraj, a najnoviji test koji Netflix provodi ponovno je potaknuo sumnje da se zaista bave pronalaženjem načina da ograniče dijeljenje korisničkih računa. Određenom broju pretplatnika ovih se dana prilikom prijave pojavila obavijest koja kaže “Ako ne živite s vlasnikom ovog računa, morat ćete imati vlastiti račun kako biste nastavili s gledanjem”. U slučaju da želite potvrditi kako je riječ o vašem računu, Netflix nudi da vam pošalje autorizacijski ključ – SMS-om na mobitel ili putem e-maila.

Kraj dijeljenju računa?

Iz Netflixa je potvrđeno kako je tek riječ o “testu koji ima za cilj osigurati da Netflix gledaju oni koji su za to autorizirani”. Iz kompanije se nisu izjasnili o tome moraju li svi korisnici jednog računa živjeti na istoj adresi, odnosno pristupati servisu preko iste IP adrese. Međutim, u uvjetima korištenja jasno stoji da se “legalno” Netflixova lozinka smije dijeliti samo s članovima unutar istog kućanstva.

Navedena poruka koju su određeni korisnici dobili prilikom pristupa Netflixu javila se isključivo unutar aplikacija na pametnim televizorima.

U Hrvatskoj mjesečna pretplata za Netflix trenutačno košta 7,99, 9,99, ili 11,99 eura. Potonje dvije opcije, Standardna i Premium, omogućavaju istovremeno gledanje sadržaja na dva, odnosno četiri ekrana, a poznata je praksa da se pretplatnici odluče za skuplju pretplatu, podijele troškove, pa se na isti korisnički račun povezuje više osoba ili kućanstava.

Trenutačno Netflix u svijetu ima preko 200 milijuna pretplatnika, od čega je njih gotovo 37 milijuna dobio tijekom 2020. godine. Nije poznato koliki udio korisnika na ovaj ili onaj način “ilegalno” dijeli svoje pristupne podatke s prijateljima, javlja Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...