Osam europskih država obustavilo cijepljenje AstraZenecom, sporne serije nema u Hrvatskoj

Osam europskih zemalja obustavilo je cijepljenje AstraZenecom. Ranije su cijepljenje obustavile Austrija, Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija, potom Danska i Island, a sada i Norveška.

Norveške zdravstvene vlasti priopćile su u četvrtak da “iz opreza” obustavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva protiv covida, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi.

Sporna serija cjepiva isporučena je u još 17 europskih država.

“Obavijestili smo sve europske kolege u europskoj mreži jer je ova serija, koja je ukupno iznosila otprilike milijun doza, poslana u 17 europskih zemalja”, rekla je Christa Wirthumer-Hoche, voditeljica nadzornog tijela za tržište lijekova austrijske agencije za javno zdravstvo AGES, na konferenciji za novinare.

Hrvatska nije među tim državama, rekao je to još u utorak šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, a isto je danas potvrdila i njegova pomoćnica Marija Bubaš.

EMA-in Odbor za procjenu rizika istražuje trombozu povezanu s ovom serijom, kao i druge izvještaje o trombozi i srodnim stanjima zgrušavanja krvi nakon cijepljenja.

“Dosad dostupni podaci pokazuju da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od onog otkrivenog u općoj populaciji”, navodi se u priopćenju.

Izvijestili su da postoje 22 izvještaja o takvim stanjima na oko tri milijuna osoba koje su primile AstraZenecino cjepivo u Europi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...