Vatrogasci tijekom vikenda ugasili čak 12 požara na otvorenom, iz zadarske policije pozivaju građane na oprez

Jučer poslijepodne oko 14.30 sati u Srbu na otvorenom prostoru, 50-godišnjak je palio travu i korov na svom zemljištu, uslijed čega je vatra izmakla kontroli te se proširila i zahvatila suhu travu i raslinje.

Također, jučer oko 14.00 sati u mjestu Begluci na otvorenom prostoru, 81-godišnjak je palio travu i korov na svom zemljištu, uslijed čega je vatra izmakla kontroli te se proširila i zahvatila suhu travu i raslinje.

Požar su ugasili vatrogasci, te  tom prilikom nije nastupila materijalna šteta, a obojica su sankcionirana novčanom kaznom sukladno Županijskoj odluci i mjerama  zaštite od požara na otvorenom prostoru

Upozorenje građanima

U vremenu od 05. do 08. ožujka na području Poličnika, Benkovca i Gračaca zabilježen je veći broj požara na otvorenom prostoru, ukupno je zabilježeno 12 požara.

Nastanku požarima na otvorenom prostoru naročito pogoduju vremenske prilike, isušeno  tlo i suha biljna vegetacija. Mnogi građani dolaskom proljeća, ljepšeg i sunčanijeg vremena započinju s uređenjem vrtova, okućnica i drugih sličnih površina, prilikom spaljivanja korova ili drugih zapaljivih materijala povećava se opasnost od izbijanja požara.

U cilju sprječavanja opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru, mogućeg stradavanja ljudi i imovine te nastanka materijalne štete, iz PU zadarske upozoravaju građane:

-prije spaljivanja o svojoj namjeri obavijestite vatrogasce – pridržavajte se važećih propisa o loženju vatre na otvorenom
-izbjegavajte loženje vatre u blizini šumskih površina, površina pod usjevima, stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova dalekovoda i slično
-nemojte spaljivati ukoliko je vrijeme vjetrovito ili izrazito suho
-prije spaljivanja potrebno na primjeren način izolirati (ograditi) površinu te je očistiti od drugih zapaljivih materijala
-tijekom spaljivanja te sve do završetka gorenja potrebno je biti uz vatru – na vrijeme osigurajte priručnu opremu za gašenje požara (vodu, lopate i sl.)
-po završetku, mjesto spaljivanja obavezno dobro pregledajte te temeljito ugasite ostatke vatre i žara
u slučaju izbijanja požara odmah pozovite vatrogasce na broj 193!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...