Virtualni virus koji se Bluetoothom širi između telefona otkriva pravo stanje pandemije

Rješenje istraživača sa Sveučilišta Queensland, Sveučilišta Melbourne i Massachusetts Institute of Technology (MIT) oslanja se na Bluetooth tehnologiju za prijenos “virtualnih virusima” između mobilnih uređaja koji oponašaju širenje infekcije Covida-19 u zajednici u stvarnom vremenu.

Protokoli i tehnike programa

Safe Blues su tokeni nalik virtualnim virusima, ali se šire pomoću Bluetootha i njihova se raširenost mjeri na mreži. Protokoli i tehnike programa razvijeni su u obliku aplikacije na Android uređajima s pozadinskim poslužiteljem i nalik su postojećim sustavima za traženje kontakata kakve su razvili Apple i Google.

Safe Blues koncept

Međutim, Safe Blues tehnologija ima potpuno drugačiju svrhu, kažu istraživači, jer ona ne bilježi i ne pohranjuje podatke o pojedincima i njihovim interakcijama kako bi mapirala određene kontakte.

Ovaj sustav, kažu oni, može se koristiti za osposobljavanje sofisticiranih modela strojnog učenja kojima se procjenjuje broj zaraženih koronavirusom SARS-CoV-2 i temeljem toga donose političke odluke, piše u radu objavljenom u časopisu Patterns.

Milijarda dolara za kontrolu pandemije

Safe Blues projekt podupire australska vlada koja će do kraja godine uložiti više od 1,1 milijarde američkih dolara u razne mjere za kontrolu pandemije. Telemedicina, usluge elektroničkih recepata te brzo testiranje na vrhu su prioriteta.

U međuvremenu, australska zrakoplovna kompanija Qantas iskušava upotrebu digitalne zdravstvene aplikacije CommonPass na svom međunarodnom letu od Frankfurta u Njemačkoj do Darwina u Australiji.

Aplikacija za pametne telefone omogućit će putnicima da rezultate svog laboratorijskog testa prebace na Qantasovu platformu kako bi dokazali da su im nalazi negativni. Bez tog nalaze ne može se ni ući u zrakoplov.

Uz rezultate testova, putnici će u aplikaciju moći učitati i svoje podatke o cijepljenju protiv Covida-19. Nešto slično uvode i kompanije Air New Zealand, Emirates i Etihad, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...