Botić prijavila Dukića DIP-u zbog sponzoriranih objava, on blokirao Rubešu na Facebooku

Zbog, kako kaže, kršenja financiranja i rokova izborne promidžbe, vijećnica Akcije mladih, Marjana Botić prijavila je Državnom izbornom povjerenstvu gradonačelnika Branka Dukića.

Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti:

” Poštovani gradonačelniče Dukić,

Ove lokalne izbore nisam Vam protukandidatkinja, ali kao članica koalicije SDP, AM, HSS, Centar, Glas, HSU Srcem za Zadar pratim napore našeg kandidata dr. sc. Marka Vučetića da svoje programa i poruke prenese  u javnost.

Zato nisam mogla ne primijetiti kako se na društvenoj mreži Facebook učestalo pojavljuju Vaše sponzorirane objave o Vašim planovima za Zadar i navodnim uspjesima kao gradonačelnika, a koje se prenose na službenoj Facebook stranici Vaše stranke HDZ-a Zadar.

Naime naš kandidat takve objave ne može još sponzorirati jer bi se smatrale izbornom promidžbom, a koja je zabranjena do datuma objave kandidata i izbornih lista. Svakako bi nama kao oporbi, ne baš favoriziranoj u medijima, to objavljivanje sponzoriranih tekstova puno više koristilo – ali pridržavamo se pravila i ne promoviramo naše izborne objave jer to još nije dozvoljeno izbornim zakonom.

Budući u Vašim sponzoriranim objavama vidim ponajviše one koje se odnose na planove – ne mogu ne pomisliti da zapravo Vi ili Vaša stranka bezobrazno kršite izborna pravila.

Da bi utvrdili radi li se o preuranjenoj izbornoj promidžbi obratila sam s Državnom izbornom povjerenstvu.

Pitamo smatra li DIP  Vaše sponzorirane objave (preuranjenom) izbornom promidžbom, osobito što ste mog kolegu Antu Rubešu kao građanina koji je potpuno legitimno komentirao te Vaše objave – blokirali. I na Vašoj i na stranici HDZ-a Zadar. Sve to nesumnjivo spada u izborne promidžbene aktivnosti, ali budući se radi o HDZ-u, jednako i u DIP-u pozivam Vas da kao što javno sponzorirate da evo bar zadnje od sponzoriranih objava, javno predočite račune kojima ste to platili Facebooku, jer čak sumnjam da to za Vas plaća Vaša stranka što je notorno kršenje izbornih pravila! I može biti ponovljeno financiranje izbora za HDZ iz njegovih crnih fondova zbog čega je HDZ osuđen.

Radi se primjerice o sponzoriranim objavama, nabrojat ću neke:

-objava „ Vrtić za svako dijete u Zadru“ o čemu samo mogu reći kako je nažalost u Zadru sve manje djece zbog masovnog iseljavanja osobito mladih i obrazovanih, mjera za rad vrtića popodne nije baš dostupna onima kojima najviše treba, ali Vi svejedno nakon 25 godina mirnodopske vlasti najavljujete sređivanje tog problema ,

-objava “Uspješan proračun Grada Zadra“ koji je navodno jedan od rijetkih u plusu, ali prema analizi Večernjeg lista kako piše u objavi; nisam gradska vijećnica nego županijska, ali proračun Grada Zadra koliko ja vidim iz njega je jedno 50 milijuna u manjku, ali očita promidžbena aktivnost, očito zahtjeva i površniji pregled iz nekog medija,

-objava „ Olimpijski grijani vanjski bazen“ ; obožavam plivanje, smatram da je Zadar bio zakinut u mnogim plivačkim uspjesima jer nismo imali bazen, ali trenutno onkološki bolesnici ne mogu dobiti pametne lijekove jer bolnice ne mogu platiti vele drogerijama, pa tako i ni ona zadarska, dakle nemate za prijeko potrebne lijekove, nemate za linearni akcelerator za kojeg svi doniramo već duže vremena, a Vi i vaša stranka ga niste bili sposobni nadopuniti i kupiti svo ovo vrijeme?! Zato imate za grijani vanjski olimpijski bazen i za Mercedese! Nazdravlje!

Ne znam kako Vas nije sram uopće reklamirati takvu objavu na Faceu, to je uvredljivo za intelekt sugrađana, a previše bolno za one koji zbog ovakve katastrofe od politike HDZ- a ne mogu dobiti prijeko potrebno liječenje, lijekove i putuju u neadekvatnim prijevozima na zračenja u druge gradove o čemu sam na županijskoj skupštini u više navrata upozoravala.

Počela sam se ljutiti; „super“ mi je kako članovi i vladajući HDZ redovno kršite zakone.

Zato ću završiti ponavljanjem zamolbe, da javno predočite Vaše  račune za plaćanje Vaših navedenih sponzoriranih objava na platformi Facebook, jer nekako nisam sigurna da će DIP na vrijeme odgovoriti, a kamoli Vas i vašu stranku kazniti propisanom kaznom za kršenje izbornih pravila o promidžbi kandidata, stranaka i njihovom financiranju.

Preteški su crni fondovi i crne torbe HDZ a, svima samo ne vama…”

Ajte Bog,

Županijska vijećnica Akcije mladih Marjana Botić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...