Predstavljene nove Covid mjere za zadarske poduzetnike i obrtnike; Krediti do 200 milijuna kuna za likvidnost i investicije

Gradonačelnik, Branko Dukić, zajedno s pročelnikom UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Ivicom Katićem, na konferenciji za medije predstavio je dva nova financijska instrumenta Grada Zadra za kreditiranje poduzetništva i obrta „COVID 19 – zajam za investicije“ i „COVID 19 – zajam za očuvanje likvidnosti“, putem kojih će Grad Zadar subvencionirati kamate na kredite. Ukupni kreditni potencijal za oba programa je 200 milijuna kuna, kamata kod ugovorenih sedam banaka kreće se od 2,5 do 3 posto, od čega je 1 posto pokriveno gradskim programom. Razdoblje počeka kredita za likvidnost je do godinu dana, a za investicije je do dvije godine.

– Kao što smo i najavili pokrećemo novu mjeru potpore zadarskim poduzetnicima i obrtnicima kako bismo im dodatno olakšali poslovanje u ovim iscrpljujućim uvjetima epidemije. Objavit ćemo, dakle, Javne pozive za dva programa kojima subvencioniramo kamate kredita za likvidnost i za investicije, istaknuo je na predstavljanju novih poticajnih mjera za zadarske poduzetnike i obrtnike gradonačelnik Dukić te naglasio kako je Grad Zadar mjere pripremio uz konzultacije s gospodarskom i obrtničkom komorom, čiji su predstavnici sudjelovali u današnjem predstavljanju, a vodeći računa o ugroženoj likvidnosti naših poslovnih subjekata, ali i o potrebnoj pomoći za pokretanje  novih investicija.

Gradonačelnik Dukić ovom je prigodom podsjetio na dosadašnje mjere Grada Zadra za pomoć lokalnom poduzetništvu i obrtništvu:

– U ovoj krizi nas od početka krase solidarnost i zajedništvo. Stalno pratimo situaciju, slušamo prijedloge i probleme gospodarstva i u skladu s mogućnostima dopunjavamo mjere. Gradskim je proračunom kroz mjere umanjenja cijene ili oslobađanja naplate zakupa poslovnih prostora i javne površine te rasterećenja dijela naplate komunalne naknade do sada izravno osigurano oko 10 milijuna kuna potpora, a ovom novom mjerom još dodatnih 9,5 milijuna. Ono što je dobro svakako je broj zaposlenih koji je na području naše županije čak za tisuću veći nego u ožujku prošle godine. Mjere Vlade za očuvanje radnih mjesta su dale rezultat. Nadam se kako će zadarski poduzetnici i obrtnici i u ovoj mjeri pronaći svoj interes, a mi u gradskoj upravi nastavit ćemo pratiti njihove potrebe. Zajedno ćemo prevladati i ovu krizu i spremni dočekati puno otvaranje gospodarstva, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Predsjednici obje komore, gospodarske i obrtničke, Denis Ikić i Ante Lukačić, ovom su prigodom pohvalili napore Grada i istaknuli dobru suradnju tijekom čitavog pandemijskog razdoblja, a u cilju pomoći lokalnom gospodarstvu koje najvećim dijelom čine mikro, mali i srednji poduzetnici.

Korisnici i uvjeti kreditiranja

Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita za očuvanje likvidnosti i kredita za investicije kroz financijske instrumente „COVID-19 – zajam za očuvanje likvidnosti“ i „COVID-19 – zajam za investicije“ u Gradu Zadru:

Korisnici Programa su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji su registrirani i posluju na području Grada Zadra, obavljaju djelatnost tijekom cijele godine, imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na puno radno vrijeme te koji ispunjavaju uvjete za realizaciju kredita sukladno pravilima poslovnih banaka koje su sa Gradom Zadrom zaključile Ugovor o provedbi Programa.

Nakon upućenog poziva prema svih 14 banaka koje posluju na području Grada Zadra za iskazivanje interesa za poslovnu suradnju i provedbu navedenih Programa, sa 7 banaka koje su iskazale interes za poslovnu suradnju i koje su udovoljile uvjetima iz Programa sklopljeni su Ugovori o poslovnoj suradnji i provedbi Programa (Addiko Bank d.d., Agram Banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., OTP banka d.d., Podravska banka d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Zagrebačka banka d.d.).

Kamatne stope iznose od 2,5% do 3,00% godišnje, a Grad subvencionira redovnu kamatnu stopu u visini 1,00 p.p. godišnje.

Namjena kredita:

1. kredit za očuvanje likvidnosti – kunski kredit za financiranje tekućeg poslovanja:

nabava sirovina, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara, podmirenje obveza prema dobavljačima, troškovi radne snage, opći troškovi tekućeg poslovanja, refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita, podmirenje kratkoročnih obveza prema financijskim institucijama, državi

2. kredit za investicije – kunski kredit za:

-kupnja, izgradnja, uređenje, rekonstrukcija ili proširenje gospodarskih objekata,

-kupnja nove opreme ili novog dijela opreme.

Iznosi kredita:

1. kredit za očuvanje likvidnosti – od 100.000,00 do 1.000.000,00 kuna (najviše jedan kredit po poduzetniku).

2. kredit za investicije – od 200.000,00 do 2.000.000,00 kuna (najviše jedan kredit po poduzetniku).

Rok otplate kredita:

1. kredit za očuvanje likvidnosti – do 3 godine, uključujući rok korištenja do 6 mjeseci i poček do 1 godine.

2. kredit za investicije – do 10 godina, uključujući rok korištenja do 12 mjeseci i poček do 2 godine.

U Proračunu Grada Zadra za 2021. godinu planirana su sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kuna za subvencioniranje kamate na kredite za očuvanje likvidnosti, odnosno 500.000,00 kuna za subvencioniranje kamate na kredite za

investicije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...