Prije dvije godine 54-godišnjak je bacio svoje četvero djece s balkona na Pagu, koliko će još djece stradati dok se nešto ne promijeni?

Tragedija u kojoj je život izgubila zlostavljana djevojčica iz Nove Gradiške nije jedini takav slučaj nije jedini u Hrvatskoj. Njih ima mnogo, a nakon svakog, ništa se nije promijenilo.

Hrvatska pamti slične stravične slučajeve zlostavljanja djece sa smrtnim posljedicama ili teškim ozljedama zbog kojih se svaki put iznova preispituje učinkovitost sustava socijalne skrbi. Reforma tog sustava često se priziva, ali u praksi se ne provodi. Do kozmetičkih, površnih promjena poput smjena ili otkaza dođe tek kada se dogodi neka tragedija.

I dalje duboko odzvanjaju riječi neutješnog udomitelja preminule dvoipolgodišnje djevojčice.

”A joj. Kad bi ju zagrlio ne bi ju pustio više nikad. Joj. Ne bi ju pustio nikad više da sam znao. Ja sam se sakrio kad su ju odvodili. Ja sam se sakrio, nisam ju mogao gledati kad su ju odvodili, oni su rekli da ona mora ići i gotovo, ja nisam mogao, ona bi i mene gledala, ona ne bi otišla, ja sam se morao sakriti, i supruga. Samo da nas ne vidi. Da bude djetetu najlakše, kad već mora, rekao, da joj bude što lakše”, rekao je udomitelj.

Čekaju se konkretni potezi. Novoimenovana v.d. ravnateljica Centra u Novoj Gradiški, Marija Jugović, za Dnevnik Nove TV najavila je da će najkasnije do srijede biti gotovi nadzori i tada će se odlučiti o sudbini svih uključenih u slučaj.

”Kao ravnatelj inzistirat ću da se sve pročešlja. Planiram obaviti sve terenske očevide gdje postoje ovakve ili slične situacije. Svi moramo raditi na tome da se ovako nešto slično opet ne ponovi”, rekla je Jugović.

Iz Ministarstva socijalne politike jasno su poručili da djevojčica nije smjela biti vraćena biološkoj obitelji. Potpredsjednik Vlade Tomo Medved priziva poboljšanje sustava.

”Nažalost, to se je dogodilo i vjerujmo da se više nikada neće dogoditi, uspostavimo takav sustav i organizaciju koji će garantirati da se to više ne dogodi”, rekao je Medved.

Događale su se slične stvari i ranije. Javnost pamti jedan slučaj iz Slavonskog Broda još iz 2012. godine. Tromjesečna beba preminula je kao žrtva zlostavljanja, a drugo dvoje djece su bili dugotrajno izloženi nasilju, izgladnjivanju, nebrizi. Socijalni radnici nisu reagirali.

“Zanemarena su saznanja o agresivnosti oca i uvjetima stanovanja i ono što je najdrastičnije da centar nije postupio po prijavi o zanemarivanju i zlostavljanju koja je stigla od policije”, rekla je tadašnja ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

Socijalne radnice u međuvremenu su dobile otkaz. No, zbog propusta i nečinjenja do danas nitko nije osuđen.

Prije dvije godine 54-godišnjak je bacio svoje četvero djece s balkona. Roditelji su iza sebe već imali pravomoćnu presudu zbog povrede djetetovih prava. I tada se pod povećalo stavljao rad socijalnih radnika. A oni su pak upozoravali na nedostatak ljudi.

”Na jednog socijalnog radnika pripada oko 220 obitelji. To je nešto što govori u prilog nefunkcionalnosti ovog sustava”, rekla je 2019. godine Jadranka Dimić iz Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Manjkavosti sustava u fokus dođu tek kada se dogodi neka tragedija, a tada je, nažalost, prekasno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...