“Suzbijanje siromaštva u županiji”; Obroci za 300 osoba dnevno i paketi s hranom za 270 zadarskih obitelji

Caritas Zadarske nadbiskupije počeo je s provedbom nove faze projekta “Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza III” financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Planirano trajanje projekta je godinu dana te će njegova provedba završiti 13. listopada 2021. godine.

Vrijednost projekta Caritasa Zadarske nadbiskupije je 4.156.610,99 kn. Od toga iznosa, 3.549.040,99 kn odnosi se na Materijalnu deprivaciju tipa 1 (MD1) ili nedostatak hrane, 449.570,00 kn na Materijalnu deprivaciju tipa 2 (MD2) ili osnovnu materijalnu pomoć te 158.000,00 kn na Tehničku pomoć.

Projekt se financira 85% iznosom iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, a preostali dio od 15 % osigurava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Sredstvima odobrenima kroz MD1 će se osigurati paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotovi obroci koji se pripremaju u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u Zadru te Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Za osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove.

Gotove obroke primat će svakodnevno 300 osoba, dok će još 270 obitelji ili oko 1 700 osoba jednom mjesečno primati pakete s hranom. Ciljanu skupinu čine samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. To su višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji mjesečni prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za sve mjesečne potrebe. Dio ciljane skupine čine i zaposlene osobe koje za svoj rad ne primaju plaću, plaću primaju neredovito ili je ona nedostatna za uzdržavanje obitelji.

Mirovine umirovljenika mnogima su toliko niske da jedva pokrivaju režije pa se umirovljenici, ukoliko nemaju podršku ostatka obitelji, moraju snalaziti za pokrivanje troškova hrane i za ostale troškove. Pri odabiru ciljane skupine prioritet se daje osobama koje nisu obuhvaćene sustavom socijalne pomoći, a žive u teškim uvjetima.

Sredstvima odobrenima kroz MD2 će se osigurati paketi pelena i vlažnih maramica, školske torbe, školski pribor, sportska oprema (koja uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture) te higijenski proizvodi: četkice i pasta za zube, gelovi za tuširanje, šampon za kosu, sapuni, pribor za brijanje, deterdženti i sl. Sve to će se dijeliti u Socijalnoj samoposluzi te je također moguća dostava za korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete pomoći.

Pedeset obitelji s malom djecom jednom mjesečno će primati pakete s pelenama i vlažnim maramicama. Sto djece školske dobi će dobiti anatomske školske torbe ili ruksake, školski pribor te sportsku opremu. Šezdeset obitelji koje broje oko 320 osoba dva puta će primiti pakete s higijenskim proizvodima.

Po provedenoj nabavi za svu navedenu pomoć došlo je do određenih ušteda te je moguće uključiti dodatni broj korisnika. Za to je Caritas Zadarske nadbiskupije zatražio suglasnost resornog Ministarstva te će, ukoliko njihov odgovor bude pozitivan, u podjelu pomoći biti uključeno još korisnika koji ispunjavaju navedene uvjete.

Sredstvima osiguranima kroz Tehničku pomoć Caritas će nabaviti vozilo koje će se koristiti za dostavu pomoći korisnicima koji nisu u mogućnosti doći po pomoć u prostorije Caritasa.

Planiranje popratnih mjera bio je jedan od uvjeta da projekt bude odobren za financiranje. Kako bi se utjecalo na suzbijanje siromaštva, osim podjele pomoći čime se utječe na suzbijanje posljedica siromaštva, potrebno je potražiti uzroke siromaštva te na njih pokušati djelovati.

Stoga su angažirane socijalna radnica i financijska savjetnica koje će individualnim pristupom sa svakim korisnikom pokušati djelovati na rješavanju problema. One će za korisnike Caritasa organizirati grupne ili individualne susrete, tom prilikom će pokušati doći do uzroka problema te vidjeti koja su moguća rješenja.

Kod provedbe popratne mjere u okviru MD2 naglasak je na obrazovanju. Stoga će Caritas za učenike organizirati edukativni izlet. Na tom izletu djeca će se upoznati s određenom kulturnom ili znanstvenom baštinom na području Hrvatske.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH u travnju 2020. godine objavilo je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“.

Caritasov projekt uspješno je prošao sve faze ocjenjivanja te je provedba počela 14. listopada 2020. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014.-2020. s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Financijska sredstva Ministarstvo povlači iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije država članica EU (FEAD) kroz Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...