“The Winner Takes It All”: Tužna istina o jednoj od najljepših pjesama grupe ABBA

Agnetha Faltskog, slavna švedska glazbenica i pjevačica legendarne grupe ABBA rođena je 5. travnja 1950. u gradu Jonkopingu. Imala je samo šest godina kada je napisala svoju prvu pjesmu.

Uskoro je počela odlaziti na satove klavira i pjevati u lokalnom zboru, a osnovala je i trio sa svojim prijateljicama Lenom i Elisabeth. S 15 godina odlučila je napustiti školu i u potpunosti se posvetiti stvaranju glazbene karijere.

Četiri godine kasnije, na snimanju jedne televizijske emisije, upoznala je glazbenika Bjorna Ulvaeusa i zaljubila se u njega. Netom prije toga, pjevačica Anni-Frid Lyngstad započela je vezu s Bjornovim prijateljem i suradnikom Bennyjem Anderssonom. Dva para uskoro su otišla na zajednički odmor na Cipar i tamo se prvi put rodila ideja o formiranju zajedničke grupe.

Početkom 1973. službeno je nastala grupa ABBA, a ime je zapravo akronim nastao iz prvih slova imena članova.

Teško je uopće nabrojati hitove kojima su zauvijek promijenili svijet pop glazbe ili izdvojiti pjesmu koja bi se mogla nazvati najboljom, ali ako pitate Agnethu ima li svog favorita, njezin odgovor uvijek je isti.

U brojnim intervjuima priznala je kako je “The Winner Takes It All” njezina najdraža pjesma, a mnogi ne znaju da je nastala u vrijeme kada su se Agnetha i Bjorn razvodili.

Na ljeto 1980. godine, kada je njihova brakorazvodna parnica bila u tijeku, Bjorn je počeo raditi na pjesmi koja tematizira kraj veze. Kasnije je rekao da nikad nije brže napisao tekst, a u tome mu je pomogao i viski: Bio sam pijan i kompletan tekst došao mi je kroz nalet emocija u sat vremena.

Priznao je i da je iskustvo razvoda zapravo bilo inspiracija za pjesmu, a kada ju je prvi put pokazao Agnethi njezine oči napunile su se suzama.

Deset dana nakon službenog sudskog razvoda, grupa je na švedskog otoku Marstrandu snimala spot za pjesmu koji je režirao slavni redatelj Lasse Hallstrom.

“The Winner Takes It All” izdana je kao vodeći singl s albuma “Super Trouper” i odmah se smjestila na sam vrh top-lista u brojnim europskim zemljama, a Britanci su je 2006. godine proglasili najdražom pjesmom za prekid, piše Zadovoljna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...