Mladiću doživotni zatvor; Zapovjednik obrane Škabrnje: “Da ima sto života ne bi mogao iskajati svoje grijehe”

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno je proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući genocid, i osuđen na kaznu doživotnog zatvora, odluka je žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne kaznene sudove objavljena u utorak u sjedištu tog suda u Den Haagu.

“Žalbeno vijeće potvrđuje kaznu doživotnog zatvora i odlučuje da se kazna izvrši odmah”, kazala je predsjednica sudskog vijeća Prisca Matimba Nyambe iznoseći sažetak presude.

Pravomoćnom presudom okončan je pravosudni proces započet još u srpnju 1995. godine kada je tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju podignulo prvu optužnicu protiv Mladića.

Ona je nakon toga tri puta preinačena kako bi ga se kaznilo i za genocid počinjen u Srebrenici, ali i kako bi se suđenje ubrzalo tako što se sud koncentrirao samo na najteže zločine koje je počinio osobno ili ih je zapovjedio, prenosi HRT.

Mnogo je ratnih zločina koje je Mladić počinio – Zadar, zadarsko zaleđe, Škabrnja, Sinj, Sinjska krajina, planirao je rušiti branu na Peruču, a unatoč svim tim dokazima ipak nisu završili u Haaškoj optužnici.

Ranije danas, Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje dao je komentar za N1 Televiziju.

“Da Mladić ima sto života ne bi mogao iskajati svoje grijehe. Ratko Mladić je oličenje zla koje je pogodilo hrvatski narod. Bio je jedan od zapovjednika napada na Škabrnju 1991. Poznavao sam ga i prije rata jer je došao kao potpukovnik JNA u Knin. Tad sam shvatio tko je i što hoće. Kad je došlo do najgoreg, JNA i paravojne postrojbe počinju razarati Škabrnju, tri mjeseca smo odolijevali. Škabrnja je izmrcvarena, porušena, očekivao sam pomoć, nitko nije došao. Ostavljeni smo na milost i nemilost, kasnije je isto bilo u Nadinu”, rekao je Marko Miljanić.

Škabrnju su napadali visokoobrazovani oficiri JNA, istaknuo je.

Kometirao je i Haški sud:

“Mislio sam da će Haški sud pravično suditi, ali to nije bilo tako. Jedan sam od rijetkih ili jedini koji je išao osam puta svjedočiti. Taj sud je težnja izjednačavanja žrtve i krvnika. Nijedan visoki oficir nije osuđen za agresiju na Hrvatsku.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...