Od 1. srpnja kafići neće smjeti posluživati goste koji stoje. Ugostitelji: “To je džihad!”

Od 1. srpnja u ugostiteljskim objektima uvodi se obveza služenja samo onih gostiju koji sjede, kako bi se ograničilo nekontrolirano okupljanje osoba, objavljeno je jučer na konferenciji Nacionalnog stožera.

“Okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji, pa ćemo tražiti od lokalnih stožera da spriječe nekontrolirana okupljanja”, istaknuo je Davor Božinović.

Na privatnim svečanostima i okupljanja u ugostiteljskim objektima, EU digitalne covid potvrde neće biti potrebno imati na događajima na kojima sudjeluje do 30 osoba, a sudionici će biti dužni pridržavati se epidemioloških mjera.

Iako nove mjere od 1. srpnja znače veće otvaranje za ljude s covid-potvrdama, to se očito ne odnosi na kafiće.

Kako izvor iz Stožera otkriva za Index, radi se o uvođenju reda pred početak turističke sezone. Cilj je da se ne ponovi prošla godina kad su svjetski mediji pisali o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji gdje se mjere ne poštuju.

Naravno, ugostitelji su ogorčeni.

Vedran Jakominić, član Nacionalne udruge ugostitelja ističe da je ova mjera neprovediva, jer nitko ne može kontrolirati gosta koji plati piće u kafiću pa se onda ustane.

“Što da mu radim – da ga napadnem, da zovem policiju”, pita se Jakominić.

“Kafići su doslovno ostavljeni da krepaju. PDV nam je i dalje visok, među najvišima u Europi. Sve države su spustile PDV u kafićima, čak je i Rusija ukinula plaćanje poreza u kafićima, ali ne, mi ćemo i dalje po svom. Očito provodimo džihad protiv kafića”, rekao je Jakominić.

Nove je mjere komentirala i predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak.

“Vezano za sjedeća mjesta u kafiću… Kafići imaju mogućnost prodavati i preko prozora, a Civilna zaštita neka kontrolira okupljanja. Nije fer ovo što se radi prema njima, oni bez terase rade od 28. studenog, a ljudi se okupljaju i na drugim mjestima”, rekla nam je Tabak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...