Otrovali profesoricu, može li se djelo okarakterizirati kao pokušaj ubojstva? Odvjetnik: “Mora se odrediti je li u piće stavljena velika količina dezinficijensa”

Nakon što je profesorica zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna završila je na Hitnoj pomoći jer joj je netko od učenika u piće ulio opasni dezinficijens, poteglo se i pitanje može li se ovo djelo okarakterizirati kao pokušaj ubojstva?

Za 24 sata na njega je odgovorio odvjetnik Rafael Krešić.

– Da bi se to djelo okarakteriziralo kao pokušaj ubojstva moraju biti ispunjena dva elementa, nevezano radi li se o maloljetniku ili punoljetniku. Prvo, mora se odrediti je li u piće stavljena velika količina dezinficijensa koja bi mogla uzrokovati smrt. Drugi element je koja je bila namjera počinitelja. Mora se točno utvrditi da su počinitelji htjeli ubiti profesoricu, a to mi se, po ovom što znam, čini malo vjerojatnim. U svakom slučaju, ovdje se radi o dovođenju u opasnost, a to će se utvrditi istragom, pojasnio je odvjetnik Krešić.

Slučaj trovanja dezinficijensom bio je i u travnju ove godine u odgojnom zavodu u Turopolju. Više maloljetnika popilo je dezinficijens, zbog čega su u taj zatvor pozvane ekipe Hitne pomoći. Sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola razrijedili su s vodom i tu tekućinu popili.

Posljednjih godinu dana, uslijed pandemije korona virusa, dezinficijensi se nalaze na svakom koraku. Sadrže određena kemijska svojstva koja dezinficiraju ruke. Ako se popije mala količina dezinficijensa, ona može tek oštetiti sluznice ždrijela, grkljana ili jednjaka, dok veća količina može naštetiti jetri i mozgu.

– Trebamo imati na umu da kad govorimo o dezinficijensima, postoji velika podjela. Kad se radi o uporabi kod ljudi, trenutačno zbog pandemije koristimo najčešće dezinficijense na bazi etanola, propanola. Ako se popije gutljaj ili dva, može doći do mučnine. Svakako savjetujemo da se potraži pomoć liječnika, a to najčešće prođe samo od sebe. U slučaju veće količine tu dolazi do opijenosti i sličnih simptoma, kao i kod pretjerivanja s alkoholom. Sve su to biocidni proizvodi koji prolaze kontrolu pri Ministarstvu zdravstva te se na etiketi mora jasno istaknuti njihova primjena, pojasnila je za 24 sata Magda Đuzel, voditeljica Odsjeka za sigurnosno-tehničke listove pri HZJZ-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...