PRIJETI NOVA EPIDEMIJA Slučajeva mišje groznice ima i u Zadru, liječnici upozoravaju da posljedice ove bolesti mogu biti teške

Marino je imao temperaturu od visokih 40 stupnjeva, a to je značilo da ima koronavirus ili gripu.

”Doktorica me poslala na testiranje krvi i urina iz kojeg nalaza je vidjela da to sve je crno i podebljano, ništa nije u normali sve je ili previsoko ili prenisko. Zaključila je da imam mišju groznicu. To je trajalo 25 dana”, rekao je Marino Mance, Fužine za dnevnik.hr.

Najviše zaraženih je u Gorskom kotaru, ali ima ih i u zaleđu Kvarnera, sjevernoj Hrvatskoj, Lici pa čak i u Zadru. U riječkom KBC-u do sad je hospitalizirano više od 40 pacijenata, a među njima su i djeca.

”Klinička slika uključuje povišenu temperaturu, bolove u trbuhu i leđima, mučnine, povraćanje, zamagljen vid, krvarenje očne spojnice, a na žalost nekad se klinička slika razvije u smjeru zatajivanja bubrega”, objasnila je dr. Jelena Šimić, nefrologinja, KBC Rijeka.

Bolest prenose šumski i poljski miševi, žutogrli miš te riđe i livadne voluharice.

”Kad se čovjek nađe u tom okruženju, u kontaktu s tim glodavcima direktno ili indirektno ili putem aerosola se može zaraziti, kao i prehrambenim putem ako je hrana ili voda zagađena virusom”, govori dr.sc. Danijela Lakošeljac, epidemiologinja NZZJZ-a PGŽ za dnevnik.hr.

Idete li na izlet u šumu ili prirodu pridržavajte se pravila predostrožnosti. Za sjedenje na tlu ili odmor koristite dekicu ili prostirku, nemojte sjediti i ležati izravno na tlu. Hranu držite u zatvorenim posudama te imajte dezinficijens za ruke. Vodu ponesite sa sobom, nikako nemojte piti onu iz šumskih izvora ili lokava.

Srećom, bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...