SDP traži javno obrazloženje zašto gejevi ne mogu dati krv

Povodom ovotjednog obilježavanja Svjetskog dan darivatelja krvi, SDP je u srijedu ponovno upozorio na diskriminirajući i neravnopravan položaj gej muškaraca u darivanju krvi te pozvao Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (HZTM) da javno obrazloži takav stav.

Na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu piše kako krv ne smiju davati “muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima”, što je difamirajuće i protuustavno, ističe SDP u priopćenju.

Navode i da je ravnateljica HZTM-a Irena Jukić, reagirajući na SDP-ovo priopćenje u Jutarnjem listu 15. lipnja, ocijenila opravdanom i stručnom odluku da se gej muškarcima onemogući darivanje krvi.

Zabranu je  tumačila činjenicom da je prema Izvješću Zavoda za javno zdravstvo u 90 posto HIV otkrivenih slučaja put prijenosa bio MSM što je pojam kojim se obuhvaćeni gejevi, biseksualni, i drugi muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima.

U priopćenju se navodi da je Pravilnikom o krvi i krvnim sastojcima iz 1999. godine bilo propisano da se “osobe s homoseksualnim ponašanjem” trajno isključuju kao darivatelji krvi.

No, nakon tog pravilnika izašao je novi Zakon o krvi i krvnim pripravcima (2006.), Pravilnik o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke (2007.) i Pravilnik o osiguranju kvalitete krvi i krvnih pripravaka (2019.).

U Pravilniku o posebnim tehničkim zahtjevima za krv i krvne pripravke propisan je i upitnik za darivatelje krvi u kojemu se spominje rizično spolno ponašanje, ali ne spominje se niti spolna orijentacija niti sintagma “muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima”, na što se poziva ravnateljica HZTM-a.

Prema navodima ravnateljice, razlog je za odstupanje njihovog upitnika od onog propisanog Pravilnikom – da se “isključivo radi o argumentiranoj procjeni struke“.

“Iako se u upitniku HZTM-a potencijalnog darivatelja ne pita direktno za spolnu orijentaciju, ovako ekstenzivna trajna zabrana darivanja krvi muškarcima koji su ikada u životu imali seksualni odnos s drugim muškarcem, sugerira da se radi o predrasudama temeljenima na spolnoj orijentaciji”, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...