Seizmolog Kuk: “U Dalmaciji su mogući najjači potresi. Mogu biti 7 stupnjeva po Richteru”

Jučer je šibensko područje zatresao potres jačine 4,8 po Richteru koji je uznemirio mnoge građane u Šibeniku i okolici.

Seizmička aktivnost u Hrvatskoj pojačana je od početka prošle godine. Više o tome govorio je za RTL Danas seizmolog Krešimir Kuk.

Zašto Vas ne iznenađuje potres kod Šibenika?

Dalmacija je aktivno područje, najaktivnije u Hrvatskoj. Mogući su najjači i najčešći potresi. Rekli smo, potres nije iznenađenje na ovom području.

Kakvi će biti naknadni potresi?

Ne može se znati ni kada ni kakve će jačine biti, to bi bilo predviđanje koje se ne može raditi. Najčešće nakon jačeg slijedi niz slabijih. Tako treba i gledati daljnja događanja.

Koja je procjena –  najjači potres koji bi mogao biti na jugu?

Izračuni pokazuju da su na području juga Hrvatske mogući potresi od 7 prema Richteru, i jači.

Izgledni ne znamo koliko su i kada će biti, mogući su. Pokazala je povijest. Sigurno je da će se dogoditi. Kada, nitko ne zna.

Koja je pouka?

Uvijek je ista – preventivno se treba djelovati i to je ono što se može lako činiti i što nas čini sigurnim za sve potrese u budućnosti.

Ovi nemaju  veze s prijašnjim potresima na Banovini, Zagrebu..Ipak, Banovina i dalje podrhtava…

Područje Banovine je aktivno i bit će još neko vrijeme. Nikad seizmološka aktivnost nije pravilno raspoređena. Trenutno , zadnjih dana, imamo veći broj potresa. Zadnjih dana pogotovo.

Tresla se i Austrija, tresao se Balkan – koliko su ti potresi povezani?

Dakako da su povezani, radi se o silama, tektonika je uzrok i poznate su sile koje djeluju, znaju se smjerovi koji djeluju. Na širem području je pojačana aktivnost. Povezani su potresi, ali ne direktno. Radi se o udaljenim epicentralnim područjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...