Što ovih dana uzrokuje sluzave nakupine na površini mora? Biolog: “Fitoplankton gladuje, jer je more uslojeno zbog slabog miješanja. Prirodna pojava”

More se već ugrijalo i vrijeme je savršeno za plažu, no ovih dana kupače su od uživanja u ljetnim radostima odbile pjenaste nakupine nimalo privlačne svjetlo smeđe boje koje u ogromnim količinama možemo uočiti uz samu obalu.

Poznat nam je pojam cvjetanja mora, no sluzave mrlje koje plutaju po površini ipak djeluju nešto ekstremnije.

Neki se stoga pitaju radi li se o ispuštanju iz tankova brodova, crnih jama ili pak izvanrednoj prirodnoj pojavi koja može našteti našem zdravlju?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo od Donata Petriciolija, diplomiranog inženjera biologije i ekologije s više od 30 godina iskustva u terenskom i laboratorijskom radu.

Ukratko, fitoplankton gladuje, jer je more uslojeno zbog slabog miješanja, ispušta mukopolisaharidne niti da sakupi još nutrijenata. Niti se nakupljaju, bakterije razgrađuju i stvaraju mjehuriće plina koji niti dovode do površine mora. Struje, valovi i nadasve vjetar to naguraju negdje i eto! Riječ je o prirodnoj pojavi. Situacija je zanemariva u usporedbi s onom iz kasnih 90-ih, objašnjava nam Petricioli.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...