Ubrzo počinje obnova zadarske rive koja će trajati 27 mjeseci, Škifić: “Ovo je najljepši ugovor kojeg smo potpisali”, Dukić upozorio izvođače

„Ovo je najljepši ugovor kojeg smo potpisali“, poručio je ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić nakon današnjeg potpisivanja ugovora s izvođačima radova koji će se odvijati u sklopu projekta “Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok”, poznatijeg kao obnova zadarske rive.

Po provedenom postupku javne nabave, odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja Adriaing d.o.o. sa sjedištem u Kopru, Republika Slovenija i Adriaing d.o.o. Buje, u iznosu od 47.798.253,94 kuna bez PDV-a, odnosno 59.747.817,43 kuna s PDV-om.

“U Sloveniji smo izgradili gotovo sve što se moglo izgraditi na obali, a sada se širimo i na Hrvatsku. Prošle godine završili smo podjednako zahtjevan i značajan projekt rive u Poreču i zadovoljstvo nam je da sada možemo prisustvovati na ovom projektu. Naša zadaća je odraditi radove u roku, a ono što moramo garantirati je i kvaliteta”, poručio je Nino Filipin, direktor tvrtke specijalizirane za ovakvu vrstu radova.

Gradonačelnik Branko Dukić imao je poruku za izvođače:

“Ovo je kao da nam dirate kamenje crkve sv. Donata, stoga oprezno, odgovorno i pažljivo s rivom!”

Zadarski gradonačelnik dodao je kako mu je drago što se potpisivanje ugovora za ovaj veleban projekt odvija nakon završetka predizborne kampanje jer su pojedini projekti ostali u njezinoj sjeni.

“Divna je riva našeg grada, emotivna je to pjesma i emotivan je ovaj trenutak u terminalu koji me uvijek iznova podsjeti kako Zadrani snove pretvaraju u stvarnost.  Naša riva, taj divni kutak našeg života, dočekao je konačnu sanaciju i uređenje. Toliko smo o njoj govorili, razgovarali, suprotstavljali stavove kako bi se opet vratili na početak i složili se da je treba urediti, oteti zubu vremena koji je nagrizao njene potporne zidove i kamene ploče, a sačuvati je onakvom kakva je i bila. Žao mi je što državni tajnik Josip Bilaver i ministar Oleg Butković nisu tu jer se sjećam niza razgovora koje smo vodili s njima, pogotovo nakon zadnjeg nevremena koje je pogodilo rivu. Držali su svoju riječ i na tome im hvala”, poručio je Dukić.

Radovi, koji će trajati 27 mjeseci, obuhvaćaju rekonstrukciju obalnog zida Obale kralja Petra Krešimira IV., duljine 905,82 m i širini od 5,0 do 5,6 m, kao i rekonstrukciju (cca. 64,5 m) i dogradnju (u dužini od 15 metara) postojećeg gata. Projektom je predviđena i rekonstrukcija zaobalnog dijela Liburnske obale, duljine 600 m i širine 5 m.

“Govorimo o obalnom zidu, zaobalnom dijelu i onome što mene posebno veseli, a to je mul koji će izgledati kako je nekad izvorno izgledao. Pokojni djed govorio mi je kako je tu bio austrijski inženjer kojeg su godinu dana vozili u kaiću gore-dolje po svim mogućim vremenima i onda je riva na tom mjestu dobila mul takve veličine. Taj mul nije tu slučajno, on je štitio i istočni i zapadni dio rive od udara maestrala i juga. Nadam se da ćemo s dogradnjom mula vratiti stari izvorni sjaj rive. U lučku infrastrukturu u jednom je mandatu uloženo pola milijarde kuna i ovaj projekt govori o tome da ne stajemo, već sigurno i dalje razvijamo našu pomorsku i lučku infrastrukturu”, poručio je predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar i župan Zadarske županije Božidar Longin ističući kako je riva mjesto koje čuva brojne uspomene.

Upravo je na njoj svoju mladost proveo i ravnatelj Lučke uprave Zadar, koja je nositelj projekta.

“Izuzetna mi je čast potpisati ugovor kojim će u sljedećih 27 mjeseci riva postati upravo onakva kakva bi trebala biti, na ponos svih nas Zadrana koji s njom živimo i koji ćemo s njom živjeti. Nastojat ćemo optimizirati dinamiku radova u suglasnosti sa svim čimbenicima u ovom projektu, a kako bi našim građanima i turistima osigurali da u što većem broju dana mogu koristiti rivu, a paralelno vodili brigu o rokovima koji nas vežu, a to je prosinac 2023. godine”, istaknuo je Škifić zahvaljući Vladi Republike Hrvatske na svemu što posljednjih godina čini za zadarske projekte.

Ukupna vrijednost projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar-Poluotok« je 67.489.388,11 kuna, od čega 56.616.917,39 kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 9.991.220,72 kuna.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...