Zadarska hitna zbog paklenih vrućina ima 30 posto više intervencija: “Pomoć traže i mladi ljudi”

Hrvatska je usred toplinskog vala, prvog ovog ljeta, čiji se vrhunac očekuje sutra, a kako doznajemo iz Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, zbog paklenih vrućina broj intervencija u posljednjih tjedan dana povećao se za 30 posto.

Zbog malaksalosti, kolapsa, vrtoglavice ili srčanih ili neuroloških tegoba pomoć najčešće traže kronični bolesnici i osobe starije životne dobi, no prema riječima Antuna Čačića, voditelja medicinske službe, zdravstvene poteškoće zbog temperatura koje se ovih dana penju i do 37 stupnjeva, osjećaju i mladi ljudi.

-Vrućina najgore utječe na starije ljude i kronične bolesnike, ali pomoć traže i mladi ljudi i to uglavnom oni koji se bave sportskim aktivnostima. U posljednjih par dana u Hrvatskoj smo imali i nekoliko utopljenika koji su se pokušali rashladiti u moru, a na tragične ishode toga utjecalo je i toplo vrijeme, kaže nam Čačić, koji preporučuje nanošenje kreme s visokim zaštitnim faktorom, neizlaganje suncu u vremenu od 10 do 18 sati, zaštitnu  odjeću koja uključuje pokrivalo za glavu, izbjegavanje fizičkih napora na  suncu, te svakako pijenje dosta vode i konzumiranje lagane hrane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...