Botić se obratila Erliću: “HDZ je od Zadra napravio grad bez vizije. Turistička ponuda su pečenjare i suvenirnice”

Na nedavno priopćenje Šime Erlića, predsjednika GO HDZ-a upućeno Marku Vučetiću, u kojem se osvrnuo na uspjeh, prema njegovim riječima neuspjeh cijele Koalicije “Srcem za Zadar”, odgovorila je i vijećnica Akcije mladih Marjana Botić.

Nedvosmisleno mu je poručila da je ono što su HDZ-ovci napravili od Zadra očaj.

Priopćenje Marjane Botić prenosimo u njegovom izvornom obliku:

“Poštovani gospodine Erliću, ne bi ni ja Vama odgovorila na temu oko NK Zadra jer ste i Vi propustili u Vašem odgovoru o toj temi išta reći. Međutim vidim da namjerno ili slučajno iz nerazumijevanja, iznosite potpun krive konstrukcije pa ću u interesu Vas i javnosti pojasniti.

Gradonačelniku Dukiću i gradskoj upravi, dakle po temi NK Zadra doista ostaje za sjednicu, pripremiti dokumentaciju o pravim razlozima stečaja NK Zadra i osnivanja HNK Zadar, budući je priča o „potrebi očuvanja škole nogometa“ izgubila kredibilitet, a pitanje dugova NK Zadru i naročito dugova koji još nepoznati dužnici duguju klubu u stečaju neće ostati neriješeno nakon novog omjera snaga u gradskom vijeću u kojem HDZ nema većinu.

Obzirom da USKOK, DORH, Sudovi… uglavnom pod pritiskom HDZa, ne rade svoj posao, nažalost je potrebno alarmirati javnost kako bi se to promijenilo. Nakon toga i njih, osobito sa dokumentom koji sam nedavno zaprimila, a koji pokazuje kako realni dugovi NK Zadra neposredno prije stečaja uopće nisu bili toliki, a da bi opravdali tako drastičnu mjeru. Pozajmica novoosnovanom HNK Zadru za Mercedes bila je veća od tog duga.

Dakle razlog stečaja NK Zadar je upravo onaj koji sam navela: zataškavanje koliko je godinama Grad Zadar izdvajao za Klub, a istovremeno gubio udjele, zatim otežavanje dokaznih radnju u sudskim procesima, skrivanja istine o NK Zadru koji su pravim HDZ inženjeringom omogućili pojedincima da nelegalno izvučen proračunski novac pretvore u isto tako nelegalne udjele i dobiti koje isto tako nekažnjeno zadržavaju.

To je inženjering, a ne legalno, kvalitetnije nego u mnogim gradovima, bez dosadašnje obvezne kupovine HDZ žentončića, kao većina izaberemo nama najpogodnijeg predsjednika gradskog vijeća, kako u obraćanju umjesto odgovora, Vi skrećete sa teme.

Pa ponovno pojašnjavam razloge što sam se obratila i na Vašu adresu kao predsjednika gradskog HDZa, a ne sina jednog od uključenih (o čemu bi svejedno kao odgovorna osoba sigurno trebali željeti rasvjetljavanje, a ne suprotno zataškavanje činjenica).

Nikada ne bi napadala ičiju obitelj i to sigurno nisam napravila. Međutim NK Zadar koji se godinama obilato financirao iz gradskog proračuna je eklatantan primjer kao nepotizam i korupcija utječu na procese u Zadru. Vi ste osobno bili jedan od dugogodišnjih pročelnika i kao takvi sudjelovali ste u kreiranju proračuna i sigurno ste imali određene mogućnosti utjecaja na zadarski sport pa i NK Zadar preko Ureda za EU fondove i razvojne projekte?!

Ako niste – šteta. Jer gradska uprava mogla je osmisliti i voditi projekt podizanja NK Zadra, stvaranja jake nogometne škole budući je očito da mladih sportskih talenata imamo u obilju, projekt obnove stadiona na Stanovima recimo za takve svrhe, a stvaranja ozbiljnog nogometnog profesionalnog kluba sa projektom novog stadiona negdje malo izvan grada, (nikako ne na Višnjiku), di bi se mogli uklopiti i centar za treniranje, stadion, parking… za sve to mogla su se izvući neka sredstava iz fondova, samo da se znalo.

Šteta što je Vaš bivši ured sve takve ideje godinama potpuno zanemario. Paradoksalno kao pročelnik ureda za EU fondove i razvojne projekte možete se pohvaliti ogromnom većinom samo sa projektima obnove kulturne baštine. Koji su hvalevrijedni ali doista najjednostavniji za dobiti EU sredstva.

Zato me, moram priznati zabavljalo dok me vaša HDZ bulumenta podcjenjivački i često nekulturno napadala za sarkastičnu primjedbu da je bivša zgrada Maraske mogla biti muzej izgubljene zadarske industrije i onaj stvarni prijedlog: da je grad Zadar uvrstio pravo prvootkupa vrijednih nekretnina, koji sam ne jednom predstavila gluhoj gradskoj upravi – mogli smo imati novi sadržaj: morski akvarij. Koji bi zasigurno bio nemjerljivo atraktivniji i za grad profitabilniji, ne samo u turističkoj ponudi nego i preko cijele godine u obrazovnoj funkciji. Spomenuti ću samo Barcelonu koja oba ta mehanizma ima: prvootkupljuju vrijedne nekretnine kako bi spriječili iseljavanje domaćih stanovnika i jednoobraznu turističku ponudu (puno bolju usput od naše u Zadru: pečenjera-suvenirnica) i imaju na najatraktivnijem mjestu luke morski akvarij koji donosi za nas nezamislive prihode.

A i muzeji su svugdje gdje postoji ozbiljna turistička strategija profitabilni. Zadar je nažalost razvojno prepušten stihiji, bez vizije, a Vi ste jedan od kreatora takve politike.

Pa smo nas nekolicina kao odgovorni građani godinama prisiljeni očajnički vapiti za promjenom vizije i razumijevanja razvitka grada. Što Vi Erliću pogrešno detektirate kao gnjev. Nije to gnjev – to je očaj kad vidim što HDZ radi od Grada koji ima potencijal biti lider u održivom, kulturnom, osmišljenom razvoju i biti oaza i centar Mediteranske kulture.

Ovo što ste vi u HDZu napravili od Zadra je očaj, pa mi je tužno i ružno vidjeti sa kojih umišljenih visina nas podučavate o kulturnim i društvenim vrijednostima, dok provodite upravo one plemenske, feudalne i vazalne. Prevelik je to nerazmjer. Od zapuštenog, ovisnog o HDZu puka, kojeg godinama za mrvice dobačenog kruha, učite navijati, a ne kritički razmišljati – ne očekujem razumijevanje, ali od Vas sam očekivala više.

Međutim, za ozbiljne razvojne projekte treba puno više vizije i znanja nego što ste Vi imali za Europi predstaviti oronulu kulturnu baštinu, vrijednu samu po sebi i obnoviti je sredstvima EU. Zadar prijašnje industrijske snage sam je obnovio ne samo kulturnu baštinu, nego cijeli grad iz ruševina, podigao gospodarstvo, zaposlio ljude, izgradio škole i kvartove… očito prije HDZ a gradske uprave su zasigurno više služile Gradu, a manje obogaćenim pojedincima i njihovim nasljednicima kako je to u HDZu zadnjih 30. godina. Zato ću se i dalje dok ne promijenimo svijest zabaviti kada me ta huškačka, neodgojena rulja na sarkazam o muzeju izgubljene industrije i morski akvarij napada navodno za nesposobnost. Zabavno i paradoksalno zapravo napadajući upravo Vas koji ste se kao pročelnik godinama bavili najvećim dijelom izvučenih sredstava, samo obnovom kulturne baštine.

Međutim uvjerena sam kao sa promjenom ravnoteže u gradskom vijeću slijedi i ona važnija: svijesti o potrebi mijenjanja načina na koji se odnosimo prema Gradu i jedni prema drugima. Pa i Vas g. Erliću molim da u cilju napokon uspostavljanja dijaloga za koji je dosadašnja hdzova većina bila potpuno gluha i zatvorena, slobodno pristupite kad god mislite da imate neki dobar prijedlog koji bi gradska uprava mogla provoditi, a mi svi u gradskom vijeću stvoriti uvjete za njihovo provođenje u duhu novog promišljanja razvitka Grada; njegove kulture, obrazovanja, gospodarstva, sporta…”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...