Dva kupača i jedan posađeni bor; Nema palmi iz Španjolske, s ogoljenom plažom ušli smo u ljeto

Priča o ekocidu u zadarskom kvartu Diklo, ogoljenju tamošnje plaže pod borovima, koliko je brzo napunila medijske stupce i razljutila javnost početkom mjeseca svibnja, toliko je brzo, čini se, i zaboravljena.

Betonizacija, sjeća stabala u svrhu gradnje stambenih kompleksa, rekonstrukcije prometnica ili proširenja parkinga, zadarska je stvarnost posljednjih nekoliko godina.

Nakon uklanjanja borova s plaže podno terena bivšeg odmarališta Gredelj, koja je dramatično promijenila vizuru rubnog gradskog kvarta orijentiranog ka moru, razgovarali smo s odgovornim iz tvrtke Mobil net, koja je novi vlasnik spomenutog prostora.

Naime, sjetimo, sama parcela podijeljena je na tri jedinice. Pomorsko dobro neposredno uz more iznad kojeg su gradsko, a potom i privatno zemljište. Ovo privatno u rukama je spomenute firme.

“Ono što mnogi ne znaju jest da je ovaj dio prema urbanističkom planu uređenja iz 2013. godine isključivo zelena površina. Lani je na gradskom vijeću potvrđena ta odluka, stoga ćemo stare borove zamijeniti novom mrežom stabala. Odlučili smo se za palme koje su na putu prema Zadru”, rekao nam je tom prilikom nadzornik uz pojašnjenje kako su palme na putu iz Španjolske, gdje su kupljenje.

Prvog dana srpnja, kada se tradicionalno već ‘debelo’ pune apartmani, a grad vrvi turistima, obišli smo prostor koji je podigao puno prašine u javnosti. Prostor na koji je većina već zaboravila, a koji je i figurativno i doslovno ostao – samo prašina.

Naspram posjete u svibnju, zatekli smo dvije promjene – dva kupača i jedan bor posađen tik uz more.
Nema ni palmi, ni posađene trave, tek gola zemlja iz koje isijava nesnosna vrućina.

Kako bismo saznali gdje su ‘zapele’ palme i kada će se realizirati obećanje o ozelenjavanju, kontaktirali smo predsjednicu Mjesnog odbora Diklo Martinu Matešić. U startu nam je kazala kako ne može dati komentar, jer parcela je privatna i trebamo zvati vlasnika.

No, kao osobu koja predstavlja glas, a time i interese ovdašnjih stanovnika kojima sigurno nije svejedno kako prirodni ambijent u kojem žive i na koncu dočekuju turiste, izgleda, upitali smo je da li je sama u kontaktu s izvođačima gore navedenih radova?

Što se tiče radova na privatnom posjedu to ne mogu komentirati, ali sukladno urbanističkom planu uređenja, obalni pojas će se ispuniti zelenilom. Radi se po dinamici, prvo je na rasporedu bila šetnica, kratko nam je kazala Matešić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...