Hoće li sezona u Zadru ‘dogurati’ do rujna? Kadija: “Pozdravljamo mjeru zabrane koncerata bez kontrole. Cijepimo se, najveći turistički promet tek je ispred nas”

Delta varijanta preuzima primat i ozbiljno bi mogla ugroziti ljetnu sezonu.

Da bismo se s turistima mogli ‘pozdraviti’ prije 15. kolovoza, kada u pravilu još uvijek živimo od turizma, najave su sve većeg broja ljudi iz struke.

Po pitanju cijepljenja kao glavnog uvjeta za uspješnu turističku priču podbacili smo kao zemlja, ali i županija. Prema zadnje dostupnim podacima tek 25,5 posto stanovništva zadarskog kraja primilo je obje doze cjepiva.

Unatoč svemu, start turističke sezone nalikovao je na ona vremena kada nam maske, mjere i brojke zaraženih nisu bile ni u primisli.

Potvrđuje nam to Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

U prvih 6 mjeseci 2020. ostvarili smo zaista dobre rezultate koji djeluju ohrabrujuće i svi zajedno možemo biti zadovoljni. Rast je zabilježen u svim vrstama smještaja, a dominantna su bliska europska tržišta lako dostupna auto-gostima i dobro povezana zračnim linijama sa Zadrom. U razdoblju od siječnja do lipnja ostvareno je 271.250 dolazaka, što je 58 posto više nego 2020., a brojimo 1.604.464 noćenja ili 31 posto više nego lanjske godine. Od toga je domaćih dolazaka bilo 92.010, a ostvarili su 518.800 noćenja dok je stranih bilo 179.240 i ostvarili su 1.085.664 noćenja. Tradicionalno u našoj su županiji u prvih 6 mjeseci ove godine bili najbrojniji naši vjerni gosti i to Slovenci, Nijemci i Poljaci, a slijede ih Česi, Austrijanci, Slovaci i Mađari. Kada pravimo usporedbe s rekordnom 2019. godinom možemo istaknuti kako smo na gotovo 50 posto ostvarenog prometa u dolascima odnosno šezdesetak posto u noćenjima. Uvidom u sustav eVisitor, Zadarska županija je u prvih osam dana srpnja 2021. godine ostvarila 15 posto više dolazaka te 24 posto više noćenja nego 2020. godine. Uspoređujući 2021. i 2019. godinu, ostvareno je 67 posto dolazaka te 80 posto noćenja iz 2019. godine, zadovoljno će Kadija.

Zemlje Mediterana koje tradicionalno žive od turizma, poput Portugala, Španjolske i Grčke, u srcu turističke sezone pokušavaju obuzdati novi val zaraze.

U Portugalu je uveden policijski sat, a grčke vlasti vratile su na restriktivne mjere za restorane, noćne klubove i kafiće, pa se poslužuju samo oni gosti koji sjede.

Kadiju smo upitali strahuje li se od takvog scenarija i riskiramo li neodgovornim ponašanjem podbačaj ključne gospodarske grane koja generira značajne prihode i bez kojih smo kao zemlja, osobito zbog najave o dolasku četvrtog vala, u ozbiljnim ekonomskim problemima.

Trenutno svjedočimo ozbiljnoj situaciji uzrokovanoj povećanjem broja zaraženih u našoj županiji a što je nedavno dovelo do prve blaže restrikcije na nama najvažnijem emitivnom tržištu – Njemačkom. Nepridržavanjem propisanih mjera ugrožavamo uspješan nastavak ljetne turističke sezone koju toliko dugo očekujemo i za koju smo se tako jako trudili da bude moguća. Glavna je turistička sezona u kojoj se očekuje i najveći turistički promet tek ispred nas, ona tek treba uslijediti, i održavanje povoljne epidemiološke situacije je od vitalne važnosti. Naravno da u ovakvoj situaciji dijelimo zabrinutost svih turističkih djelatnika, trebamo se samo prisjetiti kako nam je sezona prošle godine naprasno prekinuta. Ipak vjerujemo da se to ove godine neće ponoviti i nadamo se da će brojke zaraženih početi opadati, a zato pozivamo na cijepljenje sve koji to još nisu učinili i pozdravljamo odluku Stožera o zabrani održavanja događanja gdje nije moguće provesti kontrolu nazočnih. Odgovornost je na svakom pojedincu, na svakome od nas i svi se moramo odgovorno ponašati kako ne bi ugrozili turističku sezonu za koju znamo koliko je za našu županiju važna, zaključuje direktorica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...