Ivan Dabo: “Austrijanci manipuliraju brojkama, na Zrću nema masovne zaraze među turistima”

Nakon što je iz Austrije jučer stigla vijest da su najmanje 94 njihova državljana, koja su partijala na Zrću, zaražena koronom, uz tvrdnju da su se zarazili na festivalu na Zrću, oglasio se Stožer civilne zaštite Grada Novalje.

Austrija: Najmanje 94 zaražena nakon festivala na Zrću

Naime, zdravstveni uredi austrijskih saveznih pokrajina objavili su sljedeće: u Gornjoj Austriji je zabilježeno 18, u Donjoj 38, u Salzburgu pet, u Štajerskoj 22, u Koruškoj šest i u Tirolu pet osoba koje su se nedvojbeno zarazile tijekom festivala Austria Goes Zrće, koji se od 17. do 24. srpnja održavao na plaži Zrće na Pagu.

Dodano je da brojke iz saveznih pokrajina Beč, Gradišće i Voralberg još nisu dostavljene te da zdravstveni uredi smatraju da bi broj zaraženih mogao biti mnogo veći.

Dalje, iz Ureda za odnose s javnošću savezne pokrajine Donja Austrija se tvrdi da je na festival iz Austrije doputovalo preko 19.000 osoba.

“Manipuliraju brojkama”

Stožer civilne zaštite Grada Novalje održao je press-konferenciju, na kojoj je Ivan Dabo kazao da Austrijanci manipuliraju brojkama.

“Realno, destinacija Novalja je covid sigurna, destinaciju čuvamo masovnim testiranjem i više argumenata potvrđuje da su te medijske objave neistinite”, rekao je načelnik novaljskog stožera Ivan Peranić i dodao da u karanteni imaju 12 covid pozitivnih osoba, od kojih nitko nije iz Austrije, već su iz Italije, Luksemburga i Švicarske.

Peranić je izjavio Hini kako su mediji objavili da su navodno neki zdravstveni uredi nekoliko austrijskih saveznih pokrajina 94 slučaja zaraze doveli u vezu s Novaljom, posebno s festivalom “Austria goes Zrce” koji se od 17. do 24. srpnja održavao na plaži Zrće.

Oštro je opovrgnuo napise da je na festivalu bilo 19.000 austrijskih turista i da je bilo masovne zaraze među njima.

Istaknuo je da je u tjedan dana, od 17. do 24. srpnja, bilo obavljeno 12.151 testiranje, neke osobe su se testirale i više puta, a otkriveno je 16 pozitivnih na koronavirus, ali nitko od njih nije bio iz Austrije.

Dabo je rekao da na festivalu nije bilo 19 tisuća austrijskih državljana, a to je potvrdila i direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Šćiran Rizner.

“Na vrhuncu festivala 22. srpnja bilo je 3800 turista iz Austrije”

Direktorica Turističke zajednice Grada Novalje Marina Ščiran Rizner iznijela je podatak da je u tom tjednu festivala maksimalni dnevni broj austrijskih turista bio 3800, odnosno ukupno kroz tjedan do 5000.

“Na vrhuncu festivala 22. srpnja bilo je 3800 turista iz Austrije”, rekla je Ščiran Rizner i pozvala se na eVisitor informacijski sustav za prijavu i odjavu turista te iznijela procjenu da je od svih njih na festivalu bilo do 2500 austrijskih državljana.

Navela je kako je sada u Novalji u komercijalnom smještaju nešto malo više od 20.000 turista, najviše iz Njemačke i Slovenije, dalje redom iz Poljske, Hrvatske, Češke, Italije i tek onda Austrije iz koje je u Novalji sada točno 1267 turista.

“Mi smo se maksimalno potrudili da sezona prođe epidemiološki dobro, imamo šest punktova za svakodnevno testiranje, a bez covid potvrda nema ulazaka u klubove. To znači da u klubove na Zrću mogu ući samo osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid ili imaju negativan test na covid”, rekla je Ščiran Rizner.

Naglasila je kako su sve to poduzeli da bi bili sigurna destinacija, da se za sada sve dobro odvija te žele da tako sezona i završi, pri čemu je Novalja po broju turista sada gotovo 100 posto na brojkama iz predpandemijske sezone 2019. godine.

Organizator putovanja na festival rekao je da je za festival prodano oko 7500 karata.

Na presici su rekli i da su svi gosti festivala testirani prilikom odlaska, neki i ranije, te da je bilo pozitivnih. Dio je poslan u karantenu, dio je otišao svojim kućama.

Među njima nije bilo austrijskih državljana. Među 16 pozitivnih bili su njemački, talijanski, švicarski i luksemburški državljani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...