Njemački list: “Zadarska regija je već skliznula u crvenu zonu, broj zaraza u Dalmaciji naglo raste”

Njemački list Tagesspiegel objavio je članak o turističkoj sezoni u Hrvatskoj. Piše da je niska incidencija privukla veliki broj turista na hrvatski Jadran, ali da bi se to moglo i promijeniti.

Tagesspiegel piše da raste broj otkazivanja godišnjih odmora u mediteranskim zemljama Malti, Portugalu, Španjolskoj, Turskoj, Cipru i Grčkoj, koje su skliznule u crvenu zonu, dok je na Jadranu drugačija situacija.

“Turistička navala prema Jadranu nastavlja se unatoč povećanju broja zaraza diljem Europe. Na graničnim prijelazima Hrvatske tijekom vikenda zabilježena su vremena čekanja do tri sata. Brojne nesreće izdužile su kilometarske kolone na prometnim autocestama prema obali, piše njemački list, prenosi Index.

Sezona ide puno bolje nego što se očekivalo

Podsjećaju da je Hrvatska također sredinom srpnja skliznula iz zelene u narančastu zonu.

“No i dalje je relativno niska sedmodnevna incidencija od 25.1 ono što privlači turiste koji se neumorno kreću prema stjenovitoj obali jadranske države. Trenutno je u Hrvatskoj 850.000 turista – gotovo pola više nego prije godinu dana u prvom korona-ljetu. Prema hrvatskom Ministarstvu turizma, broj gostiju u srpnju već se popeo na 80 posto rekordne 2019. godine: sezona na hrvatskom Jadranu ide puno bolje nego što se nadala turistička industrija”, navodi se.

No velik broj posjetitelja ide ruku pod ruku sa sve većim brigama oko korone, ističe se.

“Incidencija u sjevernim obalnim regijama, a posebno u Istri (1.4), i dalje je niska. Ali prema jugu broj zaraza u Dalmaciji naglo raste. Zadarska regija već je skliznula u crvenu zonu rizične regije s incidencijom od 102.9. Dubrovnik (91.6) bi uskoro mogao slijediti taj primjer”, piše Tagesspiegel.

“Loša sezona bila bi prava katastrofa za Hrvatsku”

Prema Hrvatskoj udruzi kampera, sezona je do sada bila “više nego obećavajuća”. Međutim, kako bi se spriječio prošlogodišnji scenarij preranog završetka sezone sredinom kolovoza, od ključne su važnosti pooštravanje preventivnih mjera i oštrije sankcije. Loša sezona bila bi “prava katastrofa” za turistički sektor, ističe njemački list.

Podsjeća da se oko petine hrvatskog BDP-a generira izravno u turističkom sektoru, pa zato vlada u Zagrebu želi izbjeći prerani završetak glavne sezone. Ministar zdravstva Vili Beroš poziva svoje sunarodnjake da se cijepe i pridržavaju mjera predostrožnosti.

“Poput Hrvatske, susjedne države Slovenija i Crna Gora primjetno su pooštrile mjere predostrožnosti: Strah od brzog širenja delte povećava fokus na prevenciji”, zaključuje Tagesspiegel.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...