RAZGOVOR Aco Petrović: “Apetiti navijača su jasni, publika u Zadru priznaje samo trofeje. Klub ima problema jer treba pronaći kvalitetne igrače”

Košarka je u Zadru najvažnija sporedna stvar na svijetu, zato smo nazvali bivšeg trenera Zadra Acu Petrovića, aktualnog izbornika Brazila i novog trenera talijanskog Victoria Libertas iz Pesara.

Aco o hrvatskoj košarci, nakon turnira u Splitu kaže:

“Sigurno je da je Hrvatska veliko razočaranje, imali su doduše puno problema, puno ozljeda, kasniji dolazak Bogdanovića, ali nitko nije očekivao tako lošu Hrvatsku. U svakom slučaju veliki je neuspjeh kada organiziraš turnir i kada ga platiš poprilično skupo.”

Petrović o povratku jednog dana na hrvatsku klupu kaže:

“Ne, ne i ne. Previše puta sam bio na klupi reprezentacije, zadnji put 2017. godine. Tadašnja aktualna vlast HKS-a na čelu sa predsjednikom Ivanom Šukerom me zamolila da preuzmem nacionalnu vrstu kad to nitko drugi nije htio. Ovaj puta kažem odlučno, da više nikad u životu neću voditi Hrvatsku, neka to rade drugi. Meni je dobro u Brazilu, sa njima sam se dogovorio da paralelno mogu voditi i talijanski Pesaro, u dobrom sam fizičkom i mentalnom stanju, odlučio sam sljedećih par godina raditi dupli program. 31 godinu se bavim ovim poslom, odlučio sam se prihvatiti ovog dvostrukog izazova, proradilo je i srce, s obzirom da sam ja prije 34 godine bio igrač u Pesaru”.

Kako vidi situaciju u KK Zadru:

“ABA liga polako gubi na vrijednosti, ako ostane ovakva situacija, da Zvezda bude stalni sudionik Eurolige, pozivnice za Eurocup su podijeljene, onda treba vidjeti što i kako dalje, dali uopće igrati tu ligu. Dodao bih da su Budućnost, Olimpija i Partizan dobili trogodišnji ugovor sa Eurocupom, Zvezda će biti nagrađena Euroligaškim ugovorom, to je problem za hrvatske klubove. Ja sam za to da se za ostale klubove koji ne mogu preko ABA lige u Europu uvedu novčane nagrade. Recimo budeš prvi u ABA ligi dobiješ milijun eura, drugi 750 tisuća eura itd. Primjerice, Zadar ovog trenutka ima dosta problema jer treba pronaći kvalitetne igrače, apetiti navijača su jasni, publika u Zadru priznaje samo trofeje, nije lako biti ni trener, a niti igrač u Zadru. To je jedan veliki pritisak. Činjenica je da se vidi pomak uspjehom u mlađim kategorijama.  Izbori su prošli, to je za KK Zadar bilo od izuzetne važnosti, ali klub mora pronaći način funkcioniranja, ne treba previše čekati”.

Što se Zadra tiče i vremena provedenog kao trener Aco kaže:

“Krpa me nostalgija, moram biti iskren, bile su to dvije sjajne godine , ali smeta i meni  što naslovi prvaka Hrvatske i Kupa Hrvatske ne donose ništa, tu se ova garnitura HKS-a mora resetirati i promijeniti nešto po tom pitanju.”

Petrović govori kako  trenutno uživa u Novalji:

“Odmaram se i spreman za nove izazove, u Novalji sam prije 30-ak godina kupio par nekretnina i ovdje sam praktički domaći”, završio je Aco.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...