Turističke agencije traže nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta; Fain: “Dovedeni smo do ruba propasti”

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i njezine članice naglašavaju važnost nastavka ključne potpore za oporavak i gospodarski razvoj i tijekom turističke sezone.

“Turističku sezonu 2021., obilježit će borba za opstanak turističkih agencija koje je pandemija koronavirusa dovela na rub propasti. Sve bolja epidemiološka situacija i rast broja cijepljenih građana, posebice turističkih djelatnika, budi nadu u relativno uspješnu turističku sezonu u odnosu na 2020. godinu. Međutim, taj pozitivan trend će se u nedostatnoj količini preslikati na turističke agencije jer se većina njihovih usluga i specijalizacija ne bazira na suncu i moru u špici sezone te je za većinu agencija budućnost i dalje vrlo neizvjesna i upitna te nam je nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta od iznimne važnosti“, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Mjerom potpore za očuvanje radnih mjesta u zadnjih 16 mjeseci spašena je ključna karika agencijskog poslovanja, a to su zaposlenici.

“U agencijskom poslovanju mnogo toga ovisi o ljudskom faktoru, s jedne strane o zadovoljnom gostu a s druge, još i bitnije, o zadovoljnom zaposleniku. Mjere za očuvanje radnih mjesta pomogle su nam da u doba pandemije sačuvamo ono najvrijednije, a to su naši zaposlenici. Nažalost, turističke agencije su zbog kompleksnosti svog poslovanja i nemogućnosti pružanja usluga za koje su registrirane, daleko od oporavka i povratka na predpandemijske poslovne rezultate“, naglašava predsjednik UHPA-e.

UHPA se zalaže za postupno napuštanje mjera potpora turističkom sektoru kako bi se izbjegao val stečajeva i otpuštanja.

„Svjesni smo kako je Vlada RH uložila ogromne napore u osiguravanje potpora za radna mjesta kako bi sačuvala ključan preduvjet gospodarskog oporavka i razvoja, te da ovakva podrška ne može ići u nedogled. Međutim, njihovo naglo ukidanje ili uvjetovanje bilo čime drugim osim padom gospodarskih aktivnosti uslijed pandemije je neprihvatljivo. Ključan uvjet oporavka hrvatskog gospodarstva, pa i turističkih agencija, jest nastavak potpora dok god ima poduzetnika koji bez mjera pomoći ne mogu poslovno funkcionirati i očuvati radna mjesta“, zaključuje Fain.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...