Ministarstvo osiguralo sredstva? Majka iz Zadra: “Platila sam 4.690 kuna za ekskurziju. Novce mi nisu vratili, a dijete nikada nije otputovalo u Prag”

Osim što je korona mladosti oduzela mogućnost zabave i upoznavanja svijeta kroz putovanja, roditeljima je nepovratno iz novčanika izbila iznos jedne gotovo prosječne hrvatske plaće.

Njihovi školarci s vršnjacima nikada nisu iskusili čari maturalnog putovanja, iako su ona do kraja isplaćena agencijama.

Dobra vijest stigla je jučer iz Ministarstva turizma koje daje 36 milijuna kuna bespovratnih sredstava agencijama za naknadu svih troškova poslovanja, uključujući i trošak povrata novca za putovanja koja se zbog pandemije nisu dogodila.

“U roku od predaje zahtjeva agencije imaju 14 dana za ostvariti povrate novca za uplaćene aranžmane. I ova sredstva koja raspodjeljujemo putem javnog poziva dio su sredstava koja će, mi se nadamo biti uplaćena onima koji povrat još nisu dobili”, rekla je Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica u Ministarstvu turizma.

Hoće li taj novac uistinu stići do računa oštećenika, preostaje za vidjeti.

Majka iz Zadra čija kćer ove jeseni kreće na fakultet bez da je najljepšu đačku dob ispratila sa školskim kolegama u Pragu, do danas je isplatila sve rate nikad realiziranog maturalnog putovanja.

Kada je kćer bila 3. razred gimnazije dogovorena je ekskurzija za kolovoz 2020. godine. U veljači sam obročno platila putovanje i svaki mi se mjesec rata uredno naplaćivala iako djeca nikada nisu otputovala u Prag. Ukupan iznos bio je 4.690 kuna, a agencija koja je sve organizirala posluje u Splitu. Putovanje je zbog korone bilo odgođeno, no rekli su nam da će biti realizirano ili do kraja 2020. ili tijekom 2021., ovisno o globalnoj situaciji. No, to se nije dogodilo. Zvala sam agenciju u travnju ove godine i rekli su mi da prihvatim moratorij. Ukratko, kada istekne moratorij, nama će biti vraćena sredstva. Do danas nismo dobili nikakav povrat. Udružila sam se s još nekoliko roditelja iz raznih gradova, angažirali smo odvjetnika i odlučili pokrenuti tužbu protiv spomenute agencije. Ne nadamo se previše, jer čuli smo kako je vlasnik firmu bacio u stečaj i otvorio novu agenciju preko koje danas uredno organizira neka putovanja, priča nam naša sugrađanska.

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija smatra kako agencije koje završe u stečaju neće uspjeti vratiti novce.

Preko 90 posto agencija uspjelo se snaći. Prodavali su osobnu imovinu ili se zadužili kod banaka i uspjeli roditeljima vratiti novac. Nažalost, jedan dio to još nije uspio, neki će otići u stečaj i neće moći vratiti novce, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...