NEZADOVOLJNI MJERAMA Udruga ugostitelja: “Nastavi li se ovako, slijedi propast caffe barova”

Na sastanku turističkog sektora s predstavnicima Vlade RH iniciranog od strane predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, pri čemu se evaluirala trenutna epidemiološka situacija i rezultati turističke sezone 2021. do navedenog datuma, sudjelovala je Nacionalna udruga ugostitelja.

O važnosti ovog sastanka govori podatak da u turističkom sektoru posluje 21 % svih poduzeća u Hrvatskoj, od čega su 2/3 ugostitelji o čijem položaju je govorila Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, priopćili su iz Udruge ugostitelja.

Na snazi su mjere prema kojima caffe barovi mogu raditi do ponoći te se u njima ne smije posluživati goste koji stoje, nego isključivo one koji sjede za stolovima.

Na sastanku se analiziralo pozitivne aspekte suradnje Ministarstva turizma i sektorskih udruga, u vidu uspješno provedenog projekta Safe stay in Croatia, kao prepoznate oznake sigurnosti Hrvatske na našim emitivnim tržištima koji je rezultirao uspješnim brojkama u rezervacijama dolazaka stranih i domaćih turista, ali jednako tako se razgovaralo o teretu i šteti koje je podnio ugostiteljski sektor.

“Ionako krhko ugostiteljstvo, suočeno s visokim poreznim opterećenjem, nelikvidnosti i kroničnim nedostatkom radne snage, je od početka pandemije na prvoj crti obrane restriktivnim ograničenjima poslovanja stavljeno u službu zaštite bookinga i zdravlja. 55 % svih ugostiteljskih poduzeća, a koja obavljaju djelatnosti pripreme isključivo pića i napitaka, još uvijek je zabranjen rad u zatvorenim prostorima”, kažu iz Udruge.

“Radom u kontroliranim uvjetima, ograničenim radnim vremenom i zatvorenim prostorima, ovaj dio sektora još je jednom pokazao svoju veličinu i dokazao da, uz zdravstveni sustav, nosi pandemiju na svojim leđima. Daljnjim restrikcijama u poslovanju ugostiteljstva štitit će se ostatak turističkog sektora, koji je osnovni kruh Hrvatske. Obzirom da ovakav stav do daljnjega vodi u propast caffe barove, Jelena Tabak je apelirala da Vlada RH i Ministarstvo turizma stanu iza ovog dijela sektora što prije i aktivno sudjeluju u oporavku i kvalitetnom razvoju istog, uz kolegijalnost svih ostalih kolega iz sektora, na isti način na koji su to ugostitelji napravili u trenutku kada se ne smije ugroziti broj uplaćenih dolazaka u Hrvatsku”, priopćila je Udruga.

“Prema prikazanim rezultatima, za sada imamo jako velike izglede odraditi sezonu do kraja, odraditi jesen i zimu, no pretrpljena šteta je prevelika da bi se sanirala u dogledno vrijeme bez provedbe poreznog rasterećenja i dugoročnih reformi. Izostanak reformi potaknut će ionako prevelik odljev kvalificiranog ugostiteljskog osoblja koje na svojim rukama iznosi kvalitetu usluge i uspješne turističke godine. Nadamo se da će se u skorije vrijeme održati više ovakvih sastanaka te da će trend kojeg je pokrenula ministrica Nikolina Brnjac uz predsjednika Vlade RH postati pravilo jer jedino interaktivnim pristupom i zajedničkim snagama svih dionika turizma možemo nastaviti nizati turističke uspjehe”, poručuju iz Udruge ugostitelja.

Nakon sastanka javnosti su se obratili i Plenković te ministri.

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora kako su kvalitetnim i sadržajnim dijalogom dobili realnu i uspješnu sliku dosadašnjega tijeka turističke sezone – danas imamo više turista u 2021. nego cijele 2020., a do kraja srpnja i veće prihode po fiskaliziranim računima nego 2019.

Premijer je u izjavi nakon sastanka na kojem su bili članovi Vlade, čelni ljudi priobalnih županija, predstavnici turističkog sektora i turističkih kompanija, kao i predstavnici Hrvatskih autocesta, Jadrolinije, ACI-ja, Crotia Airlinesa i drugi, zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj turističkoj sezoni.

Pritom je zahvalio i ministrici turizma i sporta Nikolini Brnjac, direkoru Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjanu Staničiću i ostalima koji su učinili napore u pripremi turističke sezone, promocije Hrvatske, koncepta sigurnoga boravka u Hrvatskoj, podsjetivši i na mjere za očuvanje radnih mjesta omogućile kompanijama u hotelijerskom, turističkom ili u širem smislu uslužnom sektoru, jer su kampanije opstale, a radnici su zaposleni.

Upravo danas imamo imamo više turista do sada u 2021. godini, nego cijele 2020. godini, naglasio je je premijer i u izjavi.

Naime, i u uvodnom je dijelu sastanka, koji je bio otvoren za medije, istaknuo kako je Hrvatska s današnjim danom od početka godine primila 7,77 milijuna turista, što je više nego u cijeloj prošloj godini.

Ocijenio je kako ohrabruje i objavljeni podatak o fiskalizaciji – od 1. siječnja do 31. srpnja 2021. imamo veće prihode fiskaliziranih računa nego u 2019. godini, koja je bila i rekordna godina hrvatskog turizma – sa 20 milijuna turista, 108 milijuna noćenja i oko 12 milijardi eura prihoda od turizma.

“U ovoj godini sigurno nećemo biti u tim brojevima niti turista, niti noćenja, ali možemo biti zadovoljni što se tiče prihoda i mislimo da će biti veći nego se procjenjivalo. Mi smo u programu konvergencije kazali da očekujemo oko 60 posto sezone 2019., a prema podatcima kojima raspolažemo i epidemiološkom slikom, možemo računati da će taj broj biti i bolji”, rekao je Plenković, prenosi Index.

U balansiranju između borbe za zdravlje i omogućavanja gospodarskih aktivnosti neki manji segmenti uslužnih djelatnosti ne mogu imati ni danas nesmetan rad, ali to je u cjelini mala žrtva koja je kompenzirana mjerama, rekao je premijer.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...