Udar na kućni budžet; Evo koliko, unatoč besplatnim udžbenicima, iznose izdaci za školarce

Iako se školski udžbenici za osnovnoškolce osiguravaju iz državnog proračuna već treću godinu zaredom, izdaci roditelja za potrepštine koje su naoko sitnice u odnosu na udžbenike nisu mali. Još ako je u kući više školaraca i pohađaju neku od škola u općinama gdje lokalna samouprava ne (su)financira druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica i slično, udar na kućni budžet broji se u iznosu od više tisuća kuna.

U Zagrebu, s obzirom na to da Grad za osnovnoškolce i srednjoškolce osigurava udžbenike i radne bilježnice, troškovi ostale školske opreme kreću se oko 1000 kuna.

No roditelji u Šibeniku, primjerice, gdje će na početku školske godine petaše na školskim klupama dočekati samo udžbenici, a radne bilježnice su se dosad u pravilu kupovale, samo će za taj “luksuz” morati izdvojiti 768,81 kunu, uračunaju li se u to i omoti za udžbenike i radne bilježnice te likovna mapa. S bilježnicama koje u prosjeku koštaju od 5 do 15 kuna, školskim priborom, trokutima i šestarom, pernicom, školskom torbom, tenisicama…, svota se brzo penje i do 1500 kuna, ovisno o željama ili kupovnoj moći.

Za prvaša opće gimnazije koji od svoje lokalne samouprave neće “vidjeti” ni besplatne udžbenike, a kamoli išta drugo – ako obitelj nije slabijeg imovinskog cenzusa – paket udžbenika i radnih bilježnica košta i 2048,71 kn, izračunali su iz Večernjeg lista putem jednog portala za online prodaju. I to bez bilježnica, omota i školskog pribora ili dodatnih materijala za učenje! Stoga nije čudno što će početkom rujna srednjoškolci navaliti na antikvarijate, posebice one zagrebačke. No kako srednjoškolske udžbenike Grad Zagreb sufinancira od 2014. i na kraju školske godine se vraćaju, odnosno, nasljeđuju ih nove generacije, ponuda je posljednjih godina više nego ograničena.

Računica koju su napravili na primjeru petaša koji nema pravo na besplatne radne bilježnice, a u učenju će se pomoći i dopunskim materijalima iz prirode, hrvatskog, lektire, engleskog, geografije te povijesnim i geografskim atlasom, s oko 770 kuna brzo se popela i na 1295,81 kunu. Roditelje prvašića, koji u svom gradu također neće dobiti besplatne radne bilježnice i likovnu mapu s kolaž-papirom, taj će izdatak, s uračunatim omotima od 3,99 kn po komadu, stajati 405,57 kuna, a s materijalima za pomoć pri učenju, dodatnim nastavnim listićima za matematiku, hrvatski, prirodu i engleski 652,67 kn.

Potrebne radne bilježnice, omoti i likovna mapa osmaše stoje 654,77 kn, a tko poželi produbiti znanje (ne)obaveznom literaturom – 1151,77 kn. U Znanju se školske torbe i ruksaci mogu pronaći u rasponu cijena od 150 do 600 kn.

“Cijene školskog pribora variraju, ovisno o potrebama školaraca, opremljenosti (pernice od 23 do 300) ili pak koricama (bilježnice od 6 do 60 i više kuna)”, odgovara voditeljica marketinga Ivana Štajcer. U Tisku pak iz ponude izdvajaju set za likovni odgoj Connect, koji sadrži čak i pregaču za likovni i foliju za klupu, po cijeni od 159 kn te anatomski školski ruksak za 249 kn. Tenisice se mogu naći već od 100 kuna naviše…

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da je za osnovnoškolske udžbenike u državnom proračunu osigurano 158 mil. kuna, a što se tiče drugih obrazovnih materijala te udžbenika za srednjoškolce, ista su pravila kao i lani. Učenici čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade imaju pravo na besplatne srednjoškolske udžbenike, kao i druge obrazovne materijale. Ostalima koji na to nemaju pravo, druge obrazovne materijale, kao i udžbenike za srednjoškolce – ako ih ne (su)financira lokalna samouprava – nabavljaju roditelji, odgovaraju iz UZOJ-a. Sudeći prema školskoj godini 2020./2021., za 10-ak će dana u 5. razred krenuti 39.047, a u 1. razred srednje 38.282 učenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...