Vicković: “Neće biti organiziranog cijepljenja u školama! Svatko odlučuje za sebe i svoje dijete”

Pred nama je školska godina puna izazova.

Osim specifičnih uvjeta u kojima se zbog pandemije koronavirusa djeca školuju, postavljen je i plan njihove zaštite kroz proces imunizacije.

Cijepljenje mlađih od 18 godina tema je puna kontroverzi. Nepovjerenje dobrog djela starije populacije prema cjepivu za COVID-a 19 zbog uvjerenja da znanstvena zajednica ima premalo odgovara o štetnim nuspojavama i dugotrajnim posljedicama na zdravlje, prva je prepreka u provođenju ove ideje.

Prije nekoliko mjeseci stručnjaci su u javnosti komunicirali kako će se s početkom školske godine pri svakoj školi formirati punkt za cijepljenje, čime će se olakšati, ali i ubrzati sam proces procjepljivanja školaraca.

Školsko zvono samo što se nije oglasilo, povratak u klube zakazan je za manje od dva tjedna. Stoga, Šimu Vičevića, načelnika Stožera civilne zaštite Zadarske županije, upitali smo hoće li učenike osim nastavnika, kolega i udžbenika u školama dočekati injekcije i bočice.

Za sada se čini kako neće biti organiziranog cijepljenja u školama. Naši su epidemiolozi i liječnici u svakom slučaju spremni, ali čekat ćemo odluku s nacionalne razine. Iskreno, nismo još ni otvarali temu o važnosti cijepljenja mlađih od 18 godina, radit ćemo po uputama s vrha. Cijepljenje u Hrvatskoj nije obavezno, svatko odlučuje za sebe, u ovom slučaju za svoje dijete. Što se tiče starije populacije, procijepljenost od 42, 43 posto je rekao bih solidna, odgovara nam Vicković.

Baš u vremenu dok smo na ovu temu razgovarali s načelnikom, ministar obrazovanja Radovan Fuchs demantirao je informacije da će dobrovoljno cijepljenje učenika biti organizirano u školama.

“Cijepljenje po školama, ne. Postoje pojedina mjesta gdje se to može napraviti. Postoji školska medicina, na kraju krajeva roditelji moraju odlučiti hoće li cijepiti svoju djecu ili ne” istaknuo je.

Istaknuo je i kako će maske sigurno ostati opcija za nastavu uživo za učenike od 5. razreda na dalje. No, ako je neki učenik pozitivan na koronu, a svi nose maske, razred ne treba ići u samoizolaciju, pojasnio je nova pravila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...