Beroš: “Naše strpljenje je na kraju, ne možemo biti taoci necijepljenih”

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1042 nova slučaja. Postotak pozitivnih je 10,1 posto. Preminulo je osam osoba.

Ravnatelj HZJZ -a Krunoslav Capak kazao je da je ovaj tjedan u odnosu na prošli porast 27,3 posto. Incidencija je najniža u Istarskoj, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sve zone Hrvatske na ECDC-u u crvenom su, kazao je Capak. Po incidenciji smo na 17. mjestu zemalja EU. Capak je kazao da u Hrvatskoj imamo 865 oboljelih od 7 do 18 godina.

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je na cijepljenje.

“Mogu se svi ljutiti na mene, ali virus svoje žrtve nalazi među necijepljenima. Pozivam sve da se cijepe. Da, u crvenom smo, ali nepotrebno. Izlaz imamo. Najzanimljivije je, a neki način i nepravedno, to što je ključ uspjeha u rukama necijepljenih i o njima ovisi hoće li naši zajednički napori pasti u vodu ili neće”, kazao je.

“Ako ne vjerujete meni, znanosti, Stožeru, Vladi, vjerujte onda matematici. Brojevi govore sve. Ponovit ću što je prisutno, više od 81 posto novozaraženih su necijepljeni. U Splitu je više od 90 posto hospitaliziranih necijepljeno, na respiratoru je ponegdje i više od 94 posto necijepljenih”, kazao je ministar.

Uskoro nove odluke o COVID potvrdama 

“Pripremamo dvije sigurnosne mjere po kojima bi se u zdravstveni sustav uvela COVID potvrda ili potvrda o cijepljenju ili preboljenju”, kazao je ministar.

“U pripremi je nekoliko odluka i uskoro će stupiti na snagu”, rekao je.

“To je naš način pronalaska suživota s virusom. Ima tu mnogo elemenata, djelatnici, pacijenti. Ono od čega smo krenuli jesu zdravstveni djelatnici. U ovom trenutku ne bismo to proširili na bolesnike. Struka misli da je ono što vrijedi za bolesnike dovoljno”, kazao je.  Beroš je kazao da zdravstveni djelatnici neće moći ući na posao bez potvrde kada se uvedu ove mjere, no dodao je da postoji i testiranje.

“U prvom koraku bit će besplatno, ali nakon toga, ovisno o više parametara, to će se plaćati”, rekao je Beroš na pitanje o tome tko će plaćati testiranje zdravstvenih djelatnika.

Ministar Božinović kazao je da smo prva država koja je uvela COVID potvrde.

“Cijelo vrijeme govorili smo da ćemo se potvrdama koristiti na racionalni način. Razgovara se o tome, kada govorimo o široj uporabi, da nastavimo istim načinom, a što bi obuhvatilo zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnoj skrbi. No cijepljenje je dokazano jedina mjera koja štiti vrlo učinkovito od težih stanja i smrtnosti, vodi prema ukidanju svih mjera. Nema drugog puta. To je u ovom trenutku tako, to će tako i ostati, virus neće nestati. Vlada je nabavila i više cjepiva nego što je potrebno”, kazao je Božinović.

Odobrenje treće doze

“Većina zemalja EU odlučila je malo pričekati nakon što je Pfizer predao EMA-i izvješće. Nakon deset dana imat ćemo rezultat i kada EMA objavi rezultate, donijet ćemo odluku. Sad samo Pfizer to radi. Mislim da će biti pravilo da se nakon dva vektorska cjepiva uvede mRNA cjepivo. No pričekajmo”, kazao je.

Beroš je kazao da oni koji su preboljeli ili su se cijepili imaju benefite.

“Rekao sam da cijepljeni ne bi trebali biti taoci necijepljenih. Svjedočite tome da se Danska otvara, mi to ne možemo, tek nešto više od polovice odrasle populacije je cijepljeno. Mi moramo osigurati zdravstvenu zaštitu za sve. Stožer razgovara o elementima koje treba mijenjati”, kazao je Beroš.  Capak je kazao da nastavljaju s kampanjom cijepljenja kao i do sada. “Mi smo danas predstavili to sa zdravstvenim sustavom. Nije da ne radimo ništa. Sljedeća je obveza cijepljenje, razmišljamo o tome i ne bih rekao da ne radimo ništa”, kazao je Capak.  Capak: Nijedna doza neće propasti “Oko osam milijuna doza cjepiva osigurali smo za ovu godinu, nešto manje od pet milijuna je isporučeno. Ako ćemo imati priliku krenuti s buster dozom, imamo rezerve. Pfizer ističe krajem 11. mjeseca”, kazao je Capak.

“Što se tiče AstraZenece, znate da je to nepopularno cjepivo, pa ga neke zemlje ne žele primiti, što nije opravdano. To je dobro cjepivo i pokazuje se da imunitet traje nešto dulje i intenzivnije kroz dulji period, pogotovo kod starijih. Ni jednom cjepivu neće isteći rok trajanja, ne morate se bojati”, kazao je Capak.

Uvodi se novi sustav izvještavanja o brojkama

“Mi ćemo najvjerojatnije od idućeg tjedna krenuti s novim načinom izvještavanja koji će obuhvatiti broj hospitaliziranih i umrlih i omjer cijepljenih i necijepljenih”, kazao je Beroš.

“Imamo podatak za razdoblje od 30. kolovoza do 6. rujna kada su oboljele 4384 osobe, a od kojih 81,79 posto nije bilo cijepljeno. Od 178 hospitalizacija koje su se dogodile u tom tjednu, 141 osoba nije bila cijepljenja. Velik broj osoba nije bio cijepljen”, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...