Božinovića pitali hoćemo li po uzoru na Sloveniju uvesti obvezno cijepljenje državnih službenika

O problematici covid potvrda i mjerama u RTL-u Danas govorio je šef Stožera Davor Božinović.

Uvođenje covid potvrda, trebalo je krenuti prvog, kreće tek od ponedjeljka. Je li negdje zapelo ili?

Ne, nije nigdje zapelo. Od početka se komuniciralo da će biti od početka listopada, netko je to preveo prvi listopada, ali mislim da je to logično kad govorimo o početku listopda i o uvođenju nekog novog načina rada da se krene od prvog radnog dana u tjednu.

Do kad će država plaćati testiranje zaposlenicima? 

Sigurno neće biti plaćeno cijelo vrijeme, a kad će se odluka o prestanku plaćanja dogoditi o tome ćemo također odlučiti, međutim sad je najvažnije i sama svrha uvođenja potvrda da se  zaštite oni koji su najranjiviji u ovoj krizi, a to su prije svega bolesnici i stariji ljudi.

Vidjeli smo u Sloveniji, Americi, nekim još zemljama, obvezno je cijepljenje državnih službenika, koliko smo mi daleko ili blizu toga?

Mi o tome ne razmišljamo, Mi mislimo da kroz edukaciju ljudi moramo povratiti povjerenje u znanost  jer znanost je ta koja je spasila ljudsku rasu kroz stoljeća i znanost će nas izvući i iz ove pandemije, iz nekih drugih pandemija i moramo iskoristit to da ljude educiramo kako bi bili spremi i kako nam se neke dvojbe koje nam se danas postavljaju, ne bi postavljale  u budućnosti. To je ta logika.

Stiže četvrti val, znači li to da će se neke mjere postrožavati ili će se ići ovisno o situaciji?

Kad govorimo o valu u ovom trenutku mi imamo već nekih sedam do deset dana, ja bih kazao ravnu crtu, na visokim brojevima, ali ipak ravna crta. Vidjet ćemo hoće li budućnost tu ravnu crtu okrenuti prema gore ili prema dolje odnosno prema većem ili manjem broju slučajeva. Nadamo se ovome drugome. U ovom trenutku ne razmišljamo o nikakvim mjerama. Mislimo da su one pogođene. Mi smo ipak došli u tu ravnu crtu bez nikakvih novih restrikcija osim što smo dali cijeli niz uputa za različite sektore.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...